Newsflash
Știri

Focar de norovirus în Râșnov: 140 de persoane au ajuns la medic

de L. Budin - iul. 26 2021
Focar de norovirus în Râșnov: 140 de persoane au ajuns la medic

Săptămâna trecută, la Râșnov, mai multe persoane s-au plâns de fenomene digestive diverse - vărsături, grețuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice - și au solicitat consult medical. Direcția de Sănătate Publică Brașov crede că cea mai probabilă cauză este infecția cu norovirus.

În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unitățile sanitare, evoluția acestor pacienți fiind favorabilă, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov.

focar-norovirus

Reprezentanții Direciției au prelevat probe din rețeaua de apă a orașului Râșnov, dar nu s-a observat contaminarea cu germeni patogeni.

Dintre cei 140 pacienți cu simptomatologie digestivă, 25 pacienți s-au prezentat la unități spitalicești, iar un caz a fost spitalizat, având o evoluție clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat, din materii fecale, norovirus G2).

În cazul unui alt copil, s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în orașul Râșnov”, se spune în comunicatul Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov

Infecția cu norovirus este o afecțiune contagioasă care se transmite extrem de rapid, se mai arată în document. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparație cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafețe contaminate, prin consumul de alimente și/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peștelui, fructelor, legumelor).

Pericolul de infectare cu norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate și astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus”, se mai arată în comunicat.

Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe.

Recomandăm populației să respecte măsurile de igienă a alimentației, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor și a legumelor, dezinfecția suprafețelor, în special cu soluții care conțin clor, precum și consumarea apei îmbuteliate și a alimentelor predominant preparate termic”, se mai spune în comunicat.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe