Newsflash
Știri

Cum se ia norovirusul, care a îmbolnăvit zeci de elevi timișoreni

de L. Budin - apr. 4 2024
Cum se ia norovirusul, care a îmbolnăvit zeci de elevi timișoreni

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a informat că a fost confirmată suspiciunea de focar cu norovirus la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara.

Zeci de elevi şi cadre didactice au acuzat dureri abdominale, scaune diareice şi greţuri. La Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, unde au ajuns cei mai mulţi minori, li s-au făcut teste care au evidenţiat prezența acestui virus.

Din datele furnizate de Spitalul pentru Copii, în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare. Până la această dată au fost confirmate patru cazuri”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, într-o informare.

 

Testări pentru cei internați

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Timişoara, dr. Mihai Gafencu, a declarat pentru Agerpres că în spital mai sunt 14 elevi internaţi şi care nu vor fi externaţi până nu li se va face tuturor testarea PCR pentru confirmarea prezenţei virusului. Evoluţia lor este bună, a precizat dr. Mihai Gafencu.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a declarat că până miercuri au fost confirmate 45 de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe din Timişoara şi 15 internaţi, în cazul intoxicării de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

 

Ce este norovirusul

Norovirusul este un patogen întâlnit destul de frecvent și foarte contagios. Dă crampe, dureri abdominale, greață, diaree, care pot fi acompaniate de stări febrile, dureri de cap și dureri musculare. Se propagă ușor în spațiile închise, prin intermediul alimentelor sau a suprafețelor contaminate. Manifestările infecției persistă câteva zile și apoi dispar. 

Experții, citați de publicația Passeport Santé, arată că gastroenterita virală este o boală extrem de răspândită în lume, norovirusul fiind cauza cea mai frecventă. Infectează circa 680 de milioane de persoane anual, din care cel puțin 200 de milioane de copii.

Există mai mult tulpini de norovirus, toate făcând parte din familia Caliciviridae. Prima epidemie cunoscută de norovirus s-a produs în orașul Norwalk din statul Ohio, SUA, în 1968. De aceea, prima tulpină e cunoscută sub numele de virusul Norwalk. 

Epidemiile sunt în general sezoniere. În țările din emisfera nordică, epidemiile se declanșează în intervalul noiembrie-aprilie, iar emisfera sudică survin între aprilie și septembrie. În țările ecuatoriale, epidemiile pot avea loc pe tot parcursul anului. 

 

Cum se previne infecția

Norovirusul provoacă reacții inflamatorii la nivelul stomacului și intestinelor. Gastroenteritele se pot contracta în mai multe moduri:

  • prin contactul apropiat cu o pesoană infectată; 
  • prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi prin ducerea mâinii la gură sau la nas; 
  • prin alimente sau băuturi contaminate. 

Primele simptome se pot manifesta în 12-48 de ore de la infectare. După dispariția simptomelor, persoana poate rămâne contagioasă încă 48 de ore. 

Tratamentele sunt simptomatice. Bolnavilor li se recomandă să bea multe lichide (ceai, soluții de rehidratare), să rămână la pat, să evite alimentele grase și să de prioritate meselor ușoare, constând din orez, supă clară, pâine prăjită, legume pasate.

Pentru a preveni infectarea, se recomandă:

  • spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun; 
  • spălarea fructelor și legumelor înainte de consum; 
  • evitarea contactului cu persoanele infectate; spălarea frecventă a hainelor. 
  • dezinfectarea suprafețelor și a obiectelor utilizate frecvent.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe