Newsflash
OPINII

Ce se întâmplă cu datele colectate la triajul epidemiologic?

de Drd. Rareș Voroneanu - nov. 5 2021
Ce se întâmplă cu datele colectate la triajul epidemiologic?

Dată fiind situaţia excepţională impusă de pandemia de COVID-19, în cadrul instituţiilor sanitare se realizează un triaj epidemiologic.

k-143-benz-4156-lyj3147-1-medicalreport_37Pe scurt, este vorba despre acel formular pe care pacienţii îl completează și îl semnează menţionând fie că nu au intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, fie că nu prezintă simptomele infecţiei și așa mai departe.

Teoretic, datele personale ale pacienţilor, respectiv nume, prenume, adresa etc., nu ar trebui să poată fi accesate de oricine. Bineînţeles, în aceste zile medicii lucrează cu o viteză fantastică, iar noi nu putem să îi blamăm pentru faptul că „uită” formularul pe masă și că un alt pacient poate vedea ceea ce a completat altcineva acolo.

Conform Regulamentului General de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal, există anumite reguli ce trebuie urmate atunci când cerem datele unei persoane, inclusiv reducerea la minimum a datelor solicitate.

Practic, dacă avem numărul de telefon al unui individ pentru a putea fi contactat, de ce îi mai cerem și adresa de e-mail? Formularele sunt prevăzute ca având diferite „sisteme de siguranţă”: dacă nu a dat numărul corect, poate din grabă a greșit, îl vom contacta pe adresa electronică.

Dar când îi cerem unei persoane și codul numeric personal și seria, precum și numărul cărţii de identitate, la ce ne trebuie toate acestea? Practic, dacă ar fi să respectăm legislaţia, ar trebui să ne rezumăm la una singură: ori codul numeric personal, ori seria și numărul cărţii de identitate.

De asemenea, pacientul trebuie să fie informat în scris și să semneze faptul că a luat cunoștinţă de necesitatea colectării datelor, de modalitatea în care acestea vor fi stocate, precum și asigurări că nu vor ajunge pe mâna unei persoane neautorizate.

Încă un lucru ce trebuie subliniat: nu trebuie confundată semnătura ce se dă pentru autenticitatea celor declarate de pacient, cu semnătura acordului de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Trebuie să existe două rubrici distincte.

Citiți și: Asistenţa medicală privată de urgenţă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe