Newsflash
Cultură

Etica publicării

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 27 2012
Etica publicării
   Editorialul din nr. 2/20212 al revistei PNEUMOLOGIA, semnat de redactorul şef, Irina Strâmbu, abordează o temă „fierbinte“ în această perioadă: etica în publicarea articolelor medicale. Din 2012, revista Pneumologia a devenit membru COPE (Commitee on Publication Ethics) – un forum al editorilor care îşi propune să discute toate aspectele eticii în publicistica ştiinţifică medicală. La a doua conferinţă mondială asupra integrităţii în cercetare (Singapore, 2010), a fost dezvoltată o declaraţie cu privire la publicarea responsabilă a cercetării: standarde internaţio­nale pentru autori. Cercetarea ale cărei rezultate se raportează trebuie să se desfăşoare într-o manieră etică şi responsabilă şi trebuie să respecte legislaţia relevantă. Cercetătorii trebuie: să-şi prezinte rezultatele clar, onest şi fără a fabrica, falsifica sau manipula incorect datele; să facă tot posibilul să descrie metodele clar şi fără ambiguităţi, astfel încât rezultatele lor să poate fi confir­mate de alţii; să adere la cerinţele publicării: lucrarea e originală, nu plagiază şi nu a fost publicată altundeva. Autorii trebuie să-şi asume responsabilitatea colec­tivă pentru lucrările publicate. Calitatea de autor trebuie să reflecte cu acurateţe contribuţia individuală la activitate şi raportarea sa. Sursele de finanţare şi conflictele de interese relevante trebuie declarate. De acum, să nu spuneţi că n-aţi ştiut!
   Tuberculoza este în continuare în atenţie, semnalează Elvira Ibraim, Nicoleta Cioran şi Horia Cocei, creionând evoluţia endemiei TB în ţara noastră, realizările şi provocările cu care se confruntă Programul Naţional de Control al Tuberculozei. Despre rolul investigaţiilor alergologice în diagnosticul aspergilozei bronho­pulmonare alergice (ABPA) discută Roxana Silvia Bumbăcea, Ileana Ghiordănescu şi Brânduşa Petruţescu. ABPA afectează pacienţii cu astm preexistent sau fibroză chistică, rareori fiind descrise cazuri în absenţa acestor două boli. În prezent, prin izolare de ARNm şi clonare se pot produce antigene recombinate utile pentru diagnosticul fidel al afecţiunii, o parte din ele (Asp f4 şi Asp f6) utile pentru diferenţierea indivizilor cu ABPA de cei cu astm cu sensibilizare la Aspergillus. Testarea hiperreactivităţii la ASP f se face prin metode in vivo – testare cutanată prick cu citire imediată şi tardivă – şiin vitro – determinarea IgE şi IgG specifice şi dozarea precipitinelor. În ABPA, testarea cutanată prick e aproape întotdeauna pozitivă. Nivelul normal de IgE totale, la un pacient cu boală activă pulmonară exclude diagnosticul de ABPA. Nivelurile de IgE serice totale sau specifice se corelează cu gradul de activitate a bolii, fiind utile pentru monitorizarea răspunsului la tratament.
   Florin Mihălţan şi colab. consideră aderenţa la CPAP (continous positive airway pressure) – o problemă „eternă“ pentru pacienţii cu sindrom de apnee în somn formă obstructivă, discutând dificultăţile întâmpinate, implicaţiile epidemiologice, factorii de predicţie ai non-aderenţei la tratament şi modalităţile cele mai eficiente de a o ameliora. Un caz cu sindrom Churg-Strauss asociat terapiei cu montelukast este prezentat de Milena Adina Man şi colab. O femeie de 62 de ani, cu astm bronşic persistent de 20 de ani, cu tratament inhalator cu salmeterol/fluticazonă de cinci ani, la care s-a adăugat montelunast 10 mg de cinci luni, s-a internat cu febră, astenie, tulburări de sensibilitate la membrele inferioare, dureri toracice şi musculare difuze. Paraclinic – eozinofilie sanguină, iar CT – opacităţi imprecis delimitate, cu aspect de sticlă mată, în segmentul lateral al lobului mediu, definind plămânul eozinofilic. Lavajul bronhoalveo­lar – 14,6% eozinofilie. Endosco­pia digestivă cu biopsie de­monstrează enterita eozinofilică. Biopsia de mucoasă nazală a arătat prezenţa granuloamelor. Anticorpi ANCA prezenţi. Sistarea terapiei şi asocierea predniso­nului oral a dus la ameliorarea rapidă a simptomelor şi scă­derea eozinofilelor sanguine în 72 de ore.
   Raluca Bercea şi colab. discută despre modificări ale nivelului seric de testosteron asociate comorbidităţilor sindromului de apnee în somn obstructiv (SASO). Testosteronul pare să joace un rol în fiziopatologia SASO, dar mecanismele nu sunt bine definite. Există două ipoteze: apariţia sau creşterea severităţii SASO la bărbaţii trataţi cu testosteron pentru hipogonadism simptomatic; apariţia deficitului de testosteron seric ca urmare a hipoxiei şi microtrezirilor generate de SASO au impact direct asupra axului hipotalamo-hipofizo-gonadal. Multe din studiile efectuate referitor la această corelaţie (apnee de somn – sistem endocrin) au ignorat unii factori ce pot crea confuzie, precum vârsta, obezitatea şi alte patologii asociate (boli pulmonare cronice, fumat). Terapia cu CPAP duce la ameliorarea nivelului seric de testosteron până la normalizare, în majoritatea cazurilor. Prin implicaţiile clinice şi consecinţele majore, asocierea disfuncţiei androgenice cu SASO necesită un management corect.
   Articolul din European Respiratory Journal abordează infecţiile pulmonare la pacienţii infectaţi HIV (autori: N. Benito, A. Moreno, J. M. Miro şi A. Torres). Majoritatea pacienţilor dezvoltă complicaţii pulmonare în principal infecţioase, pe parcursul evoluţiei infecţiei HIV. Au intervenit modificări importante în epidemiologia infecţiilor pulmonare legate de HIV, mai ales ca urmare a prescrierii profilaxiei pentru Pneumocystis jirovenci şi a introducerii terapiei antiretrovirale cu eficienţă mare (HAART). În prezent, în ţările dezvoltate, cel mai frecvent diagnostic este de pneumonie bacteriană, mai ales pneumococică, urmat de pneumocistoză şi tuberculoză. În Africa, tuberculoza e cea mai comună complicaţie infecţioasă a HIV. Infecţiile pulmonare rămân cea mai importantă cauză de morbiditate şi mortalitate la pacienţii HIV-pozitivi şi prima cauză de internare.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe