În perioada 29 august – 1 septembrie a avut loc ediţia din acest an a Congresului European de Cardiologie, desfășurat în premieră în mediul digital.
Evenimentul aduce multe noutăţi, precum rezultatele unor studii mult așteptate, schimbarea unor ghiduri de practică clinică și managementul unor cazuri dificile din viaţa reală.
Probabil că cea mai așteptată parte a acestui congres privește lansarea noilor ghiduri de diagnostic și tratament adresate fibrilaţiei atriale, infarctului miocardic fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI), bolilor congenitale ale adulţilor și cardiologiei sportive.
Ghidul de diagnostic și tratament al fibrilaţiei atriale (FiA) propune o schimbare de paradigmă, prin centrarea pe pacient, cu abordarea individuală a fiecărui caz pornind de la tipul aritmiei, manifestările clinice, comorbidităţi, și ajungând la mijloacele de control al frecvenţei cardiace sau al ritmului, adecvate fiecărui individ.
Ghidul de NSTEMI aduce informaţii suplimentare privind algoritmul de diagnostic și modul de integrare a markerilor de necroză miocardică în acesta. Se evidenţiază rolul prognostic al dinamicii troponinei, peptidelor natriuretice cerebrale și subdenivelării de segment ST evaluată cantitativ.
Sunt definite doar trei clase de risc pe baza cărora se decid pașii următori de diagnostic și durata optimă de efectuare a acestora. Se poate lua în considerare pre-tratamentul cu inhibitori de P2Y12 doar la pacienţii fără indicaţie de intervenţie coronariană percutană precoce și care nu au un risc de sângerare crescut.
În ceea ce privește terapia dublu antiagregantă plachetară la pacienţii trataţi intervenţional, se pare că e de preferat asocierea dintre
aspirină și prasugrel, în defavoarea ticagrelor, conform rezultatelor studiului ISAR-REACT 5.
În cadrul acestui congres se reiterează utilitatea inhibitorilor de SGLT2 în arsenalul terapeutic al medicilor cardiologi și diabetologi, precum și importanţa selecţiei adecvate a unui compus din această clasă, conform profilului fiecărui pacient.
Progresul medicinei și evoluţia către terapia genică sunt marcate de prezentarea rezultatelor studiului EXPLORER-HCM, în cadrul căruia mavacamten a obţinut beneficii privind ameliorarea capacităţii de efort la pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, scăderea clasei funcţionale NYHA și a gradientului dinamic din tractul de ejecţie al ventriculului stâng.
Imagistica multimodală, intervenţii coronariene percutane asistate robotic sau metode de interpretare a electrocardiogramelor prin tehnici de inteligenţă artificială sunt câteva dintre abordările de viitor propuse în cadrul acestui congres.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe