Newsflash
Industria farmaceutică

EMA: Metamizolul are risc de leziuni hepatice induse medicamentos

de Florentina Ionescu - dec. 10 2020
EMA: Metamizolul are risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață pentru medicamentele care conțin metamizol informează profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la această substanță.

Potrivit unui comunicat al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) care a fost preluat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) metamizolul are riscul de a induce leziuni hepatice.

medicamente tiroida

Au fost raportate cazuri de leziuni hepatice induse medicamentos (drug-induced liver injury –DILI), asociate cu administrarea de metamizol, se arată în document.

„Vă rugăm să instruiți pacienții cu privire la următoarele aspecte: cum să recunoască simptomele precoce sugestive pentru leziuni hepatice induse medicamentos; să oprească utilizarea de metamizol în cazul apariției acestor simptome și să solicite asistență medicală pentru evaluarea și monitorizarea funcției hepatice”, se arată în comunicatul EMA.

De asemenea, documentul precizează că administrarea de metamizol nu trebuie reluată la pacienții care au prezentat un episod de leziune hepatică în timpul tratamentului cu metamizol, în situația în care la acești pacienți nu s-a identificat nicio altă cauză pentru apariția leziunii hepatice.

Informaţii suplimentare

Metamizol, potrivit sursei citate, este un derivat de pirazolonă non-opioid cu proprietăți analgezice și antipiretice puternice și proprietăți antiinflamatorii slabe, “care este indicat de la vârsta de 3 luni la pacienții cu greutatea de cel puțin 5 kg pentru tratamentul durerii și febrei severe sau rezistente”. Metamizol este disponibil, de asemenea, și sub formă de combinații în doză fixă.

„S-a observat că leziunile hepatice sunt predominant de tip hepatocelular, cu debut de la câteva zile până la câteva luni de la inițierea tratamentului. Semnele și simptomele au inclus niveluri crescute ale enzimelor hepatice, asociate sau nu cu icter, frecvent în contextul altor reacții de hipersensibilitate la medicamente (de exemplu, erupții cutanate tranzitorii, discrazii sangvine, febră și eozinofilie) sau însoțite de caracteristicialehepatitei autoimune. La unii pacienți, leziunile hepatice au reapărut la reluarea administrării. Mecanismul leziunilor hepatice induse de metamizol nu este pe deplin cunoscut, dar datele disponibile indică un mecanism imunoalergic”, se arată în documentul publicat de ANMDMR.

Mai multe detalii aici și în Anexa 1 (pentru combinațiile în doză fixă cu metamizol și pentru indicațiile terapeutice aprobate la nivel național ale acestora).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe