Newsflash
OPINII

Educația pentru sănătate în cabinetul de medicină generală

de Dr. Maria CIUCHI - iun. 29 2017
Educația pentru sănătate în cabinetul de medicină generală
     Educația pentru sănătate este o mlădiță apărută din trunchiul principal (curativ) al medicinii generale, încă firavă. În mod necesar, ea va deveni viguroasă în secolul XXI datorită importanței fundamentale pe care o are în prevenirea și în combaterea bolilor. I-am intuit rolul încă din facultate (anii ʼ60), chiar dacă nu i se acorda importanța cuvenită, fiind rareori consemnată, cu litere minuscule, la finalul câte unui curs de patologie. Am intrat în tainele teoretice ale acesteia, dar și experimentând-o practic sub diferite forme, în stagiul de trei ani din mediul rural, apoi în cel urban, în prezent adunând peste 50 de ani de practică în cabinetul individual și în afara acestuia.
     Între necesitate și pasiune s-a instalat treptat o egalitate reconfortantă. Documentarea științifică asociată cu experiența profesională, transpuse la nivelul de înțelegere al celor din afara sistemului medical, pentru omul sănătos și bolnav, reprezintă un exercițiu favorabil tuturor părților implicate. Selectarea temelor a rezultat din specificul morbidității, dar latura profilactică poate cruța omul de multe suferințe. Medicina (curativă și profilactică) poate populariza un mănunchi de mijloace în lupta cu bolile, dar esențială este folosirea cât mai multor argumente pentru prevenție. Mai mulți factori contează în acest demers: știința și arta educatorului, aplicate direct sau prin intermediul cuvântului scris, gradul de receptivitate al ascultătorilor sau cititorilor, dar și dimensiunea traseului cunoașterii de la „a ști” la „a face”. În acest sens, este suficient să ne raportăm la unul din factorii majori de risc ai sănătății – tabagismul, practicat, culmea, chiar de unii medici. De ce fumează tocmai aceștia? se întreabă pacienții fumători.
     Cea mai valoroasă este metoda convingerii anticipate, aplicată copiilor și adolescenților. Am folosit atât metodele scrise, cât și cele orale, în școli („Așa cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara” – Spiru Haret), în această acțiune fiind necesară implicarea concertată a educatorilor și familiilor. Amintesc în acest sens broșurile „De ce nu trebuie să fumați, dragi copii”, „Despre preadolescență și adolescență”, cartea „Sănătate și împlinire pentru adolescentul de astăzi, adultul și vârstnicul de mâine” etc. În activitatea mea, formele scrise au urmat, pe parcursul anilor, o cale ascendentă, începând cu foi volante, folosind mașina de scris, apoi computerul, înlocuite pe parcurs cu broșuri (peste 20 de titluri) în mii de exemplare, tipărite cu fonduri de la direcția sanitară, care nu au mai fost însă disponibile după Revoluție. Soluția? Confecționarea lor la laptop și imprimantă. Concomitent, am publicat sute de articole în presa locală. Broșurile sunt oferite pacienților în funcție de diagnosticul stabilit, cele mai multe fiind disponibile și în sala de așteptare a cabinetului, alături de cele cu conținut preventiv și de zece cărți (scrise în anii din urmă), care pot fi împrumutate.
     A lucra voluntar ca educator pentru promovarea sănătății este o activitate care rezultă din convingere, nu din presiune exterioară și nici din interes. Din datorie față de societate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe