Newsflash
Știri

Dr. Roxana Nemeș: „Familia are nevoie de 6 luni pentru a accepta diagnosticul de astm al copilului”

de Florentina Ionescu - ian. 22 2020
Dr. Roxana Nemeș: „Familia are nevoie de 6 luni pentru a accepta diagnosticul de astm al copilului”

Părinții trebuie să înțeleagă, mai ales dacă vin cu copilul la medicul pneumolog pediatru, că astmul este o boală cronică. Din păcate, impactul psihologic al unui diagnostic de astm este unul uriaș, iar părinții au nevoie de până la 6 luni pentru a-l accepta.

Părinții unui copil astmatic au o responsabilitate imensă, este de părere conf. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru, în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București. Ea subliniază că, atunci când vorbim de astm, ca părinte, „ nu te poți juca cu acest diagnostic”. 

astm la copil

Ceea ce trebuie să rețină părinții, înainte de toate, este că NU se poate pune diagnosticul de astm în prima vizită la medicul specialist, a explicat dr. Roxana Nemeș, în cadrul unui workshop cu jurnaliștii, organizat recent de Sănătatea Press Group și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Este nevoie de o muncă în echipă, de o abordare multidisciplinară, iar din această echipă trebuie să facă parte un pneumolog, un alergolog, un pediatru și medicul de familie.

„În toate țările civilizate, există un psiholog în această echipă. Șase luni sunt necesare familiei pentru a accepta diagnosticul de astm. Nu este «ingurgitat». Nu ține de atitudine, ține de modul de negare pe care îl avem. Ca părinte, nu accepți că copilul tău are astm. Este o patologie pe care o acceptă foarte greu părinții. Nu sunt complianți la ideea de terapie pe termen lung, nu sunt complianți la ideea de corticoterapie inhalatorie – care este extrem de importantă”, a declarat dr. Roxana Nemeș în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii din Capitală.

Pentru un diagnostic corect, mai ales la copii, este importantă anamneza, evaluarea funcției respiratorii și sunt necesare multiple teste. Din păcate, după confirmare, diagnosticul de astm la copil are multiple implicații psihologice, întrucât părintele trebuie să înțeleagă și să accepte că astmul este o afecțiune cronică și că nu poate fi vindecată. 

copil astm bronsic

„Este foarte important să avem această echipă minunată. În orice spital de pediatrie trebuie să existe pneumolog, alergolog, pediatru și să lucrăm absolut fantastic cu medicul de familie, pentru că acești medici de familie sunt primii care trebuie să îndemne acest pacient către specialist”, a punctat dr. Nemeș.

Medicul Roxana Nemeș a prezentat și câteva direcții de care trebuie să se țină cont atunci când se stabilește diagnosticul astmului la copil:

1. Prezența atopiei sau terenului alergi sunt elemente care susțin și orientează diagnosticul de astm.

2. Prezența precoce a alergiilor la un copil care are și respirație șuierătoare (numită și wheezing) crește probabilitatea diagnosticului de astm bronșic.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com, stockvault.net

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe