Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu: „Ignorarea regulilor de prevenție aduce boală și suferință”

de Dorina Novac - iun. 25 2020
Dr. Mihai Craiu: „Ignorarea regulilor de prevenție aduce boală și suferință”

Medicul pediatru Mihai Craiu a scris pe pagina pe care o administrează „Spitalul Virtual pentru Copii”, despre un studiu privind ezitarea părinților americani în ceea ce privește vaccinarea copiilor.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a citat, într-o postare pe Facebook, un articol publicat în revista Academiei Americane de Pediatrie (Pediatrics), care prezintă rezultatele unui studiu național de supraveghere a percepțiilor, efectuat asupra părinților din SUA.

vaccinare copii
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit studiului, 6.1% din părinții americani sunt ezitanți în privința vaccinurilor, în general, și 25.8% în ce privește vaccinarea antigripală, în particular.

„De ce se intâmplă acest fenomen în SUA? Care sunt principalele surse de îngrijorare? Autorii au folosit un chestionar standardizat și validat (Vaccine Hesitancy Scale) dezvoltat de către experții grupului SAGE de la OMS, în 2015. Și au aflat că DOAR (sublinierea mea) 1 din 8 părinți sunt îngrijorați de siguranța vaccinurilor (atât anti-gripal cât și al celorlalte vaccinuri). Principala problemă identificată de autorii americani este că doar 25% din părinți cred că vaccinul antigripal este eficace”, a scris conf. dr. Mihai Craiu.

Medicul a precizat că subiectul este foarte interesant deoarece în era pandemiei de COVID-19 are loc o modificare a percepțiilor parentale.

„Cred că cei care aveau îndoieli vor deveni și mai speriați, în lipsa unui dialog cu medicul. Pentru că există o mulțime de mari «experți» în ale imunologiei, fără a avea calificarea medicală necesară. Aceste voci sunt prezente în media (clasică sau Social Media) și răspândesc tot felul de ...povești, cu o energie debordantă. Partea tragică este că unii cred ce spun acești «profani» iar consecințele sunt grave”, a mai spus acesta.

Conf. dr. Mihai Craiu a scris și despre importanța vaccinării și a criticat antivacciniștii.

„Vaccinurile sunt sigure (pentru persoane normale NU pentru cei având contraindicații medicale!) și necesare. În condiții de epidemie/pandemie cu atât mai mult. Iar deciziile trebuiesc luate de familii după discuții serioase cu diverși medici, nu prin copierea unor atitudini îndoielnice, chiar dacă acestea vin de la persoane cu vizibilitate mare, dar fără pregătire medicală. (...) Cât despre înjurăturile fanaticilor, mă lasă rece! Stiința nu are nevoie de aprobarea unor ignoranți agitați pentru a-și exercita implacabil efectele. Din păcate, ignorarea regulilor de prevenție aduce boală și suferință”, a conchis medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe