Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Dr. Amedeia Niță, despre vaccinarea HPV: „Trebuie să educăm populația României că prevenția este cheia succesului”

de Florentina Ionescu - mar. 4 2025
Dr. Amedeia Niță, despre vaccinarea HPV: „Trebuie să educăm populația României că prevenția este cheia succesului”

Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV este marcată, în fiecare an, pe 4 martie. HPV Awareness Day este o inițiativă globală menită să crească gradul de informare despre papilomavirusul uman (HPV).

Cu această ocazie, astăzi, pe 4 martie, Fundația Calea Victoriei și MSD România au organizat o conferință de presă pentru a atrage atenția asupra unui subiect major de sănătate publică: vaccinarea împotriva infecției persistente cu HPV (virusul papiloma uman), întrucât vaccinarea poate preveni peste 90% dintre cancerele provocate de acest virus. 

Am avut ocazia să stau de vorbă cu dr. Amedeia Niță, medic primar în Oncologie medicală. Aceasta a ținut să sublinieze importanța medicului de familie nu doar în vaccinarea doamnelor și domnișoarelor împotriva HPV, cât și în informarea corectă a pacientelor cu privire la acest virus, în contextul în care aproximativ 80% dintre bărbați și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții. 

Din păcate, infecția cu HPV este responsabilă pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, 90% dintre cazurile de cancer anal, 72% dintre cazurile de cancer orofaringian și de 70-75% dintre cazurile de cancere vulvare sau vaginale, precum și responsabilă pentru 100% dintre cazurile de condiloame (veruci) genitale. 

Cât de important credeți că este medicul de familie, ca verigă în echipa multidisciplinară, tocmai pentru ca pacientele din țara noastră să nu ajungă să dezvolte cancere de col uterin în stadii foarte avansate. Din păcate, știm că multe doamne ajung tardiv a medic... 

Importanța colaborării interdisciplinare la noi, în oncologie, este crucială, adică, noi practic în oncologie nu facem niciun fel de tratament fără să ne sfătuim cu alți colegi – chirurgi, radioterapeuți, imagiști. Pentru prevenție, în mod evident medicul de familie este, ca să zic așa, pionul principal pe tabla de șah. Pentru că este primul medic la care în mod normal pacientul trebuie să se adreseze. 

Medicul de familie trebuie să fie informat, să știe tot ce se întamplă la nivel legislativ, care sunt toate facilitățile de care poate dispune pacientul. Și, în mod evident, este cel care trebuie să-i dea primul sfat, primul sfat – dacă vorbim de infecția cu HPV, de testare, primul sfat legat de investigații suplimentare dincolo de testarea HPV, vezi colposcopie sau îndrumarea către ginecolog. La noi, sigur, lucrurile sau pacienții ajung când lucrurile avansează mult prea mult și nu ne dorim să avem prea multe astfel de situații. Dacă am putea deloc, ar fi ideal, dar nu trăim într-o lume ideală. 

În ce stadii ajung pacientele cu cancer de col uterin la dumnevoastră? Pe scurt, cum ar arăta un profil al pacientelor dvs.? 

Acuma noi trăim această dramă, a bolilor oncologice extrem de avansate, nu numai pentru cancerul de col uterin. Evident că foarte multe paciente sunt în stadiile 3-4 de boală. Vreau să înțelegeți că stadiul 4 înseamnă stadiul cu boală răspândită la distanță sau răspândită loco-regional. Stadiul 3, care nu e atât de răspândit, ci înseamnă doar o invazivitate strict locală, este un stadiu agresiv și el. Mai mult de trei sferturi din paciente [pe care le văd] sunt în stadii de-asta. 

Din nefericire, la momentul actual, hai sa zic, undeva la trei sferturi dintre paciente sunt în stadii 3-4, foarte puține cu stadii incipiente. Și asta pentru că vorbim de pacientele foarte puțin informate din medii socio-economice deficitare. Sunt paciente care probabil că niciodată n-au ajuns la ginecolog sau au ajuns doar când au născut. Eh, aici e segmentul populațional la care noi trebuie să lucrăm, vorbind ca societate, vorbind ca și societate profesională, de data asta, medicii. Cumva, noi trebuie să educăm populația României că prevenția este cheia succesului. 

Dr. Amedeia Niță, medic oncolog (a doua din dreapta imaginii)

Empatia medicului contează 

 

Pot medicii, prin rolul pe care îl au în societate, să combată miturile, ideile preconcepute în care tind românii să creadă cu privire la vaccinul împotriva HPV? 

Medicul poate fi convigător în momentul în care empatizează foarte bine cu omul din fața lui. Deci o mare calitate a unui medic este să fie empatic. Dacă pacientul te simte aproape de el și reușești să-i transmiți informația convigător, din experiența mea, clar pacientul se va duce să facă tot ceea ce-i propui. Dar trebuie să fii convigător. Sigur, la anumiți pacienți trebuie să vii cu detalii științifice, cu articole spre exemplu. 

Dar la unii e suficient să le spui „Domne, asta e bine să faci pentru viața dumitale.” Și dacă pacientul te vede că ești trup și suflet alături de el, adică îi transmiți informația cât se poate de normal, firesc și uman, în mod evident, din punctul meu de vedere, el va urma pașii pe care îi recomanzi. Dar important este ca medicul să fie empatic. 

În încheiere, doriți să transmiteți un mesaj-cheie pentru a încuraja doamnele și domnișoarele să se vaccineze împotriva HPV? 

Din fericire, îi știm cauza. Așa cum spun de atâtea ori, cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancerele la care avem cauza. Și e păcat să nu anihilăm această cauză pentru că, real vorbind, eradicăm o boală foarte gravă. În mod evident, eu sunt pro-vaccinare. Sunt pro-vaccinare dintotdeauna și voi fi până în ultima clipă a vieții mele profesionale. Întotdeauna am sfătuit oamenii din jurul meu, cunoscuți, mai puțin cunoscuți, oameni care m-au întrebat dacă trebuie să se vaccineze. Vaccinul [împotriva HPV] nu face rău. 

Sigur, sunt situații particulare în care vorbim de oameni cu o imunitate alterată, cu anumite situații și reacții particulare – ca la orice tratament. Dar vaccinurile sunt extrem de importante în sănătatea unei societăți. Și cu atât mai mult vaccinul împotriva infecției cu HPV, pentru că, repet, ne ferește de o boală necruțătoare. 

Avem chiar exemple de țări în care cancerul de col uterin este aproape eradicat – totul datorită campaniilor de vaccinare împotriva HPV. 

Funcționează vaccinul anti-HPV... Țările nordice, țările vest-europene sunt țări în care lucrurile merg extrem de firesc și acum să fim serioși! În țările astea nu sunt numai oameni cu un anumit nivel socioeconomic. Nu, sunt oameni de tot felul. Dar oameni care sunt informați. Sunt informați [cu privire la vaccinul împotriva HPV], știu că nu le se întâmplă nimic rău [din cauza lui] și eu cred că asta e cheia succesului, să informăm pe toată lumea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe