Newsflash
Dosar

Pandemia la medici: între fericire și salarizare

de Dr. Dan PEREŢIANU - iun. 18 2021
Pandemia la medici: între fericire și salarizare

Am  publicat de curând în Viaţa Medicală un articol despre faptul că endocrinologii sunt printre cei mai fericiţi medici. Medscape mai aduce un argument...

Medscape Diabetes and Endocrino­logy a publicat, în 20 mai, un material (Melville, 2021) despre salarizarea endocrinologilor. În Statele Unite ale Americii, aceștia sunt și diabetologi – de fapt, cea mai răspândită boală endocrină este cea însoţită de hiperglicemie, ca urmare a lipsei unui hormon sau a lipsei acţiunii acelui hormon, insulina.

        În articolul menţionat, interesantă este discrepanţa dintre percepţie și statistică. În răspunsurile lor, endocrinologii au considerat că venitul lor a scăzut în 2020. În fapt, însă, endocrinologii americani au raportat câștiguri medii mai mari: 245.000 de dolari pe an (20.417 dolari pe lună) în 2020, faţă de 236.000 de dolari în 2019. Datele au fost recoltate printr-un sondaj efectuat pe aproape 18.000 de medici din peste 29 de specialităţi.

Topul câștigurilor pe specialităţi

        Este adevărat însă că endocrinologii și diabetologii americani stau cam prost în raport cu colegii lor din alte specialităţi. Ei se regăsesc la polul inferior al spectrului anual al câștigurilor, sub endocrinologi găsindu-se numai specialiștii din sănătate publică și medicină preventivă (237.000 de dolari), medicii de familie (236.000 de dolari) și pediatrii (221.000 de dolari). Topul listei este deţinut de chirurgia plastică, cu un câștig mediu anual de 526.000 de dolari. Mai mult decât dublu!

        Potrivit sondajului, veniturile raportate de medicii din toate specialităţile medicale nu au variat mult între 2019 și 2020, în ciuda pandemiei. Cu toate acestea, până la 42% dintre endocrinologi au raportat scăderea veniturilor, cauza principală raportată de 87% dintre ei fiind, evident, pandemia de COVID-19. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că restul de 58% au raportat venituri crescute!

        Și, în timp ce 47% dintre endocrinologi se așteaptă ca în următorul an câștigurile să revină la niveluri prepandemice, 46% apreciază că recuperarea ar putea dura doi-trei ani. Numai 5% consideră că veniturile lor nu vor reveni niciodată la nivelul pre-COVID-19.

        Cu doar 50% dintre endocrinologi care se declară destul de satisfăcuţi de veniturile câștigate, specialitatea se află pe penultimul loc al listei acestei percepţii, sub ei fiind doar specialiștii în boli infecţioase (44%). Însă aceste procente sunt foarte asemănătoare celor raportate în 2019, când 49% dintre endocrinologi se declarau destul de mulţumiţi de venituri. Printre specialităţile cu cele mai multe procente raportate privind satisfacţia financiară se numără oncologii (79%), psihiatrii (69%) și chirurgii plasticieni (68%).

Volum constant de muncă

        Și totuși, până la 79% dintre endocrinologi declară că ar alege din nou Medicina, similar ratei de 82% din 2019. Și în proporţie ușor mai mare, 81%, ei ar alege din nou Endocrinologia. De remarcat că, în ciuda provocărilor extreme aduse de pandemie, rata de alegere a Medicinei este crescută printre toate specialităţile: 78%. Comparativ, în raportul asemănător din 2013, doar 51% dintre medici au spus că ar alege din nou Medicina.

        Majoritatea endocrinologilor raportează că cea mai satisfăcătoare parte a muncii lor este „recunoștinţa în relaţiile cu pacienţii” (36%), urmată de faptul că știu că „fac din lume un loc mai bun (de exemplu, ajutându-i pe ceilalţi)” (22%). Printre cele mai provocatoare aspecte se numără „tratarea unor pacienţi dificili” (19%).

        Volumul de muncă a rămas constant pe fondul pandemiei. Sondajul, efectuat între octombrie 2020 și februarie 2021, a arătat o încărcătură constantă de ore, în pofida pandemiei, comparativ cu 2019. Endocrinologii declară că lucrează în medie 50 de ore pe săptămână, la fel ca în 2019. În mod similar, majoritatea medicilor declară că lucrează aproximativ același număr de ore acum ca în 2019. Oare cât lucrează un endocrinolog român?

        Numărul mediu de pacienţi văzuţi de endocrinologi a scăzut foarte puţin, cu aproximativ 5%, de la 74 la 70 de pacienţi pe săptămână, ca urmare a protocoalelor de siguranţă la birou legate de COVID-19.

        Printre specialităţile care au raportat cele mai mari scăderi ale numărului mediu de pacienţi văzuţi într-o săptămână au fost pediatrii – de la 78 la 64 în 2020, reducere de 18%.

        Volumul de timp pe care endocrinologii americani îl petrec „pe hârtie” și cu activităţi administrative în afara vizitelor medicale legate de pacienţi, cum ar fi documentaţia legată de asigurări și munca managerială, a crescut totuși de la 16,5 ore în 2019 la 18,4 ore în 2020, fapt ce îi plasează pe locul șapte printre specialităţi. Media raportată de medici în general este de 16,3 ore.

        Există oare o asemănare între colegii noștri americani și endocrinologii români? Un exemplu personal l-am aflat zilele trecute, când contabilul mi-a spus care este impozitul pe care trebuie să-l plătesc anual: ceva mai mare ca anul trecut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe