Newsflash
Dosar

Neuropatia diabetică autonomă în cabinetul medicului de familie

Neuropatia diabetică autonomă în cabinetul medicului de familie

Daciana Toma este medic primar medicină de familie și coordonatoarea grupului de diabet, boli de nutriţie și metabolism al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei


Rodica Tănăsescu este medic primar medicină de familie și președinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei



    Neuropatia diabetică autonomă poate afecta toate funcțiile controlate de sistemul nervos vegetativ și se întâlnește la aproximativ 30% din pacienții cu DZ. Rareori este izolată, de obicei pacientul prezintă și modificări specifice neuropatiei somatice. Manifestările sunt variate, nespecifice și, prin urmare, diagnosticul va fi unul de excludere.

 

NDA cardiovasculară

 

    NDA cardiovasculară reprezintă un factor de risc cardiovascular independent, asociat cu risc crescut de mortalitate; este frecvent asimptomatică. Tahicardia „fixă” de repaus este o manifestare precoce, neinfluențată de activitățile cotidiene. Pacienții prezintă scăderea toleranței la efort, hipotensiune ortostatică, instabilitate perioperatorie și creșterea riscului anestezic, putând ajunge până la infarcte miocardice nedureroase, ischemie miocardică silențioasă, moarte subită.
   Teste folosite pentru diagnosticarea NDA cardiovasculară:
   – Frecvența cardiacă în repaus (valori anormale peste 100 bpm);
  – Variația frecvenței cardiace la respirație profundă: se urmărește variația frecvenței cardiace în timp ce subiectul execută respirații ample și profunde la un ritm respirator de 6/min. Se calculează media diferențelor între cea mai mare și cea mai mică dintre frecvențele cardiace înregistrate în inspir față de expir pentru fiecare ciclu (valori anormale: diferența sub 10/min sau raportul duratei R-R expir/inspir > 1,17);
   – Frecvența cardiacă ortostatică – trecerea la postura verticală produce importante modificări hemodinamice în primele 30 de secunde, și anume cardioaccelerare la 3 și 12 secunde, urmată de bradicardie reflexă la 20 de secunde; intervalul R-R la bătaia 30/intervalul R-R la bătaia 15 (raportul 30:15) este considerat indexul afectării cardiovagale (valori anormale pentru raportul 30:15 > 1,03);
   – Frecvența cardiacă în timpul manevrei Valsalva (RV); pacientul expiră forțat într-un manometru și menține coloana de mercur la o presiune de 40 mm Hg, timp de 15 secunde (valori anormale – raportul dintre cel mai lung și cel mai scurt interval R-R < 1,2);
  – Variația TA la trecerea în ortostatism; se măsoară TA în clinostatism și la două minute după trecerea în ortostatism (valori anormale – scădere TAs > 20 mm Hg, respectiv TAd > 10 mm Hg la trecerea din clino- în ortostatism);
  – Variația TAd la efort izometric; la contracția susținută a mâinii timp de trei minute la 30% din efortul maximal; normal – creșterea TA cu minimum 17 mm Hg (valori anormale – creștere sub 16 mm Hg) la brațul controlateral;
   – EKG – interval QT > 440 ms.
  Intervenții: betablocant cardioselectiv pentru tahicardia sinusală; măsuri non-farmacologice (creșterea aportului de sare, aport hidric adecvat, mișcări ușoare ale membrelor inferioare înainte de schimbarea poziției corpului, trunchi ridicat în pat, ridicare lentă din pat, în etape, bandaje elastice la nivelul membrelor inferioare) sau farmacologice (midodrină) pentru hipotensiunea ortostatică.

 

NDA gastro­intestinală

 

    NDA gastrointestinală poate interesa orice segment al tractului gastrointestinal. Simptome: regurgitări,disfagie, durere abdominală, grețuri, vărsături, malabsorbție, diaree, incontinența fecală, constipație.
   Disfuncția esofagiană – alterarea activității peristaltice și/sau diminuarea tonusului sfincterului esofagian – este manifestă clinic la aproximativ 30% din pacienții cu DZ; se măsoară timpul de tranzit prin scintigrafie esofagiană și manometrie esofagiană (în laboratoare specializate).
   Gastropareza este prezentă la aproximativ 25% din pacienții cu DZ. Poate fi asimptomatică, dar poate avea manifestări severe. Simptome: senzație de sațietate precoce, greață, vărsături, senzație de balonare, durere, scăderea apetitului. Investigații de specialitate: test respirator de golire a stomacului, scintigrafie.
   Diareea (prevalență 20%) are drept cauze staza intestinală cu suprainfecție bacteriană, scăderea secreției pancreatice exocrine și este frecvent nocturnă, explozivă. Diagnosticul diferențial se face cu diareea de alte cauze (secundară ingestiei de medicamente, pancreatită, malabsorbție, boală celiacă, infecții, boala Crohn, neoplasm, parazitoze).
   Constipația (25%) este cea mai frecventă formă de NDA gastrointestinală. Necesită diagnostic diferențial cu neoplasmul de colon.
   Incontinența fecală este o altă manifestare de NDA gastrointestinală.
  Intervenții: pentru gastropareză – agenți prokinetici, mese mici și dese, cu reducerea consumului de grăsimi și a aportului de fibre; pentru diaree – opioizi de sinteză (loperamid), clonidină, enzime pancreatice; pentru constipație – creșterea aportului de fibre, exercițiu fizic, laxative osmotice (lactuloză), prokinetice.

 

NDA genitourinară

 

    Disfuncția sexuală este prezentă atât la bărbați, cât și la femei. Disfuncția erectilă (DE) afectează aproximativ 50% din pacienții cu o vechime de mai mult de zece ani a DZ. Etiologia DE în DZ e multifactorială: NDA, angiopatie, control metabolic precar, tulburări endocrine, factori psihologici, medicamente. La femei – scăderea libidoului și reducerea lubrifierii vaginale (20% din paciente) până la dispareunii.
   Ejacularea retrogradă apare la 32% din bărbații cu DZ și poate afecta fertilitatea.
   Cistopatia (vezica diabetică) este o afectare a fibrelor aferente, cu scăderea sensibilității VU la presiunea intravezicală. Volumul VU poate crește semnificativ (de până la trei ori), fără ca pacientul să simtă disconfort. Simptome: diminuarea frecvenței micțiunilor și evacuarea incompletă a VU, retenție de urină (parțială/completă), incontinență urinară, poliurie nocturnă. Consecințe: infecții urinare repetate, refluxul vezico-ureteral care poate duce în timp la afectare renală. Diagnosticul se face cu urocultură, ecografie postmicțională (reziduu vezical), evaluarea funcției renale, cistometrie.
   Intervenții: pentru DE, vor fi evitate medicamentele care afectează funcția erectilă și se vor administra inhibitori de 5-fosfo-diesterază (sildenafil, tadalafil, vardenafil); pentru cistopatie – cateterism, parasimpaticomimetice (carbacol, distigmină).

 

Disfuncția sudorală

 

    Se manifestă prin hiperhidroză în partea superioară a corpului, reducerea secreției sudorale până la anhidroză în jumătatea inferioară a corpului (piele uscată, risc de fisuri, risc de ulcerații), intoleranță la căldură.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe