Newsflash
Dosar

Iubește-ți ochii!

de Conf. dr. Mircea Filip - oct. 8 2021
Iubește-ți ochii!

Anul acesta, Ziua Mondială a Vederii se va aniversa la 14 octombrie, iar deviza sa pune accentul pe emoţii: „Iubește-ţi ochii!” În această zi ne propunem să atragem atenţia asupra menţinerii sănătăţii vederii și ameliorării insuficienţelor de vedere.

Prima ediţie a Zilei Mondiale a Vederii a fost aniversată la 8 octombrie 1998, iar anul 2016 marchează prima ediţie în care Ziua Mondială a Vederii se aniversează și în România, simultan cu celelalte state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Responsabil de coordonarea activităţilor dedicate acestei zile în România este Ministerul Sănătăţii.

        La nivel mondial, aproape 40 de milioane de oameni sunt orbi și peste 240 de milioane suferă de afecţiuni oculare moderate sau severe. Potrivit datelor publicate de Agenţia Internaţională a Orbirii, cel puţin 2,2 miliarde de persoane au o deficienţă de vedere, iar dintre acestea, cel puţin 1 miliard au o deficienţă de vedere care ar fi putut fi prevenită sau încă nu este tratată.

Patologie cu implicaţii majore

        Glaucomul, degenerescenţa ma­culară legată de vârstă și retinopatia diabetică sunt afecţiuni care sporesc riscul de pierdere a vederii, dar care, diagnosticate la timp, beneficiază de tratament.

        După vârsta de 60 de ani, apariţia cataractei este considerată un fenomen normal. Este o afecţiune tratabilă, la un moment dat în evoluţia bolii tratamentul fiind cel chirurgical. Intervenţia este făcută fără internare, cu anestezie locală, cu ajutorul ultrasunetelor, cu implant de cristalin mono- sau multifocal. Odată stabilit diagnosticul de cataractă, momentul chirurgical este ales de medic și pacient împreună.

        Retinopatia diabetică rămâne principala cauză a apariţiei orbirii în majoritatea ţărilor industrializate, din cauza întârzierii tratamentului și ţinând cont de faptul că, în numeroase ţări, incidenţa diabetului crește dramatic.

        Majoritatea persoanelor diabetice își pierd vederea nu din cauza incapacităţii de a-și trata boala, ci din cauza unei întârzieri în căutarea asistenţei medicale. Aceasta implică regim alimentar, tratament medicamentos, cu sau fără insulină, eventual laser.

        Cele mai bune metode pentru prevenirea pierderii vederii sunt diagnosticul precoce al afecţiunilor prin examene oculare regulate, respectarea tratamentului oftalmologic, menţinerea igienei oculare, oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, controlul glicemiei, al tensiunii arteriale și păstrarea unui stil de viaţă echilibrat.

        În concluzie, scopul Zilei Mondiale a Vederii este acela de a atrage atenţia, la nivel mondial, asupra pacienţilor care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului crescut de probleme oculare, și educarea populaţiei privind problematica orbirii tratabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe