Newsflash
Dosar

INS şi sănătatea

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 29 2013
INS şi sănătatea
   Deşi nu colectează date privind morbiditatea, Institutul Naţional de Statistică realizează mai multe cercetări prin care descrie sectorul sanitar. Astfel, referitor la personalul sanitar, INS primeşte de la DSP-uri date despre unităţile fără paturi din reţeaua MS şi cele din sectorul privat, pentru care Ministerul emite aprobări de funcţionare. Datele de la unităţile cu paturi sunt culese direct de la acestea. În plus, celelalte ministere care operează reţele proprii (Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Apă­rării Naţionale) trimit datele cores­punzătoare acelor unităţi. Mai sunt colectate date privind perso­na­lul de la unităţile sanitare care nu au contract cu CNAS, de la uni­tăţile medico-sociale şi cen­tre­le de plasament. Acestora li se adaugă mai multe seturi de date precum numărul de spitale, numărul de paturi pe categorii sau numărul aparatelor de înaltă tehnologie (IRM, CT etc.). Aceste date, reunite anual în publicaţia „Acti­vi­tatea unităţilor sanitare din România“, sunt trimise către Eurostat într-un format stan­dardizat.
   Tot în domeniul sănătăţii, INS realizează, o dată la cinci ani, o anchetă în gospodării, armonizată la nivel european. În această anchetă, sunt colectate date precum numărul de vizite la diverse categorii de medici, numărul de internări în perioada de referinţă, consumul prescris şi neprescris de medicamente, diverse tipuri de analize, percepţia asupra propriei sănătăţi, informaţii privind anumite limitări şi factorii care influenţează starea de sănătate (greutate, înălţime, con­sum de tutun, alcool, activitatea fizică). Toate aceste date sunt colectate de la un eşantion reprezentativ, pentru persoanele din gospodărie, atât copii, cât şi adulţi. Această anchetă se finalizează cu o publicaţie a INS şi datele sunt transmise la Eurostat.
   În baza datelor primite de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfec­ţionare în Domeniul Sanitar, care gestionează sistemul DRG, INS trimite către Eurostat şi date privind numărul persoanelor externate.
   O altă cercetare a INS este „Sistemul conturilor de sănătate“, realizată după o metodologie OECD–Eurostat–OMS, care struc­tu­rează cheltuielile sistemului sanitar, finanţate din surse atât publice, cât şi private. Pentru aceasta, sunt folosite mai multe surse, inclusiv CNAS, care furnizează în mod centralizat date privind cheltuielile pe servicii medicale, categorii de unităţi etc. Datele de sănătate sunt transmise de INS prin formulare standar­di­zate, comune, simultan la Eurostat, OECD şi OMS. Meto­dologia de cercetare este comună pentru institutele din toate ţările.
   În general, colaborările cu partenerii se fac în baza unor convenţii de colaborare, în care se precizează responsabilii, termenii, indicatorii, şi există mese de lucru la care se discută noile meto­do­logii, metodele de implementare, astfel încât la nivel naţional să se obţină indicatori comparabili şi conformi cu metodologiile.

 

 

(Sursa: Steluţa Rădoi, şef serviciu, Direcţia statisticii serviciilor sociale, Institutul Naţional de Statistică)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe