Newsflash
Dosar

În domeniul privat, așteptările salariale dau bătăi de cap angajatorilor

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 8 2019
În domeniul privat, așteptările salariale dau bătăi de cap angajatorilor

Medicii români au solicitat în 2018 salarii cu 13% mai mari faţă de oferta angajatorilor din sistemul privat de sănătate (în 2017, diferenţa era de 30%).

Cea mai mare diferenţă s-a înregistrat în cazul infirmierilor și brancardierilor. Diferenţa între veniturile așteptate de candidaţi și cele oferite de companii a crescut faţă de anul 2017, atunci când aceasta era de 15%.
Pentru a doua oară de la înfiinţarea sa, MEDIjobs România a realizat un studiu privind salariile oferite în sistemul medical privat și decalajele dintre cererea candidaţilor și oferta financiară a angajatorilor, pentru diferite specialităţi medicale. Datele care au reieșit din acest studiu arată: diferenţele între oferta companiilor și salariile solicitate de medici, asistenţi medicali, infirmieri, brancardieri și moașe pe parcursul anului 2018; care sunt cel mai bine plătiţi medici și specialităţile cel mai slab plătite; pentru ce sume ar fi dispus un medic sau un asistent medical să își schimbe locul de muncă; ce decalaje există între salariile oferite în diferite zone ale ţării; în ce condiţii sunt dispuși candidaţii din sistemul medical să se relocheze.
p.13 -2Potrivit studiului, specialiștii din domeniul medical au solicitat, la interviul de angajare, în medie, salarii cu 20% mai mari faţă de cât au oferit angajatorii din sistemul privat, în anul 2018. Datele au fost colectate direct din platforma www.medijobs.ro, în urma centralizării așteptărilor salariale din rândul a peste 25.000 de candidaţi și a ofertelor făcute de 900 de companii pe parcursul anului 2018.

8.400 vs. 7.400 (cerere vs. ofertă), la medicii specialiști

Datele rezultate din studiul MEDIjobs arată că, în 2018, în momentul în care și-a negociat salariul, un medic specialist român a solicitat, în medie, o sumă cu 13% mai mare decât bugetul alocat de angajator. Salariul dorit a fost, în medie, de 8.400 de lei net versus aproape 7.400 de lei net salariul oferit, în medie, de angajatori. În cazul medicilor specialiști, diferenţa între cererea și oferta salarială a scăzut anul trecut faţă de anul 2017, atunci când aceștia cereau, în medie, cu 30% mai mult faţă de salariile oferite de angajatori, conform unui raport similar realizat de aceeași platformă pentru anul 2017.
În topul celor mai bine plătite specializări se aflau: anestezie și terapie intensivă – până la 17.000 de lei net; oncologie medicală – până la 12.000 de lei net; medicină de urgenţă și radiologie – în jur de 10.000 de lei net (radiologii cu competenţe specifice, precum CT sau RMN, au ajuns, în medie, la salarii de 15.000 de lei net); cardiologie – 9.000 de lei net; medicină de laborator – în medie, 8.000 de lei net. Nevoia pieţei de medici formaţi pe aceste specialităţi este foarte mare, ceea ce îi determină pe angajatori să le ofere acestora salarii mai ridicate. La polul opus, cele mai mici salarii le sunt oferite medicilor specialiști în medicină generală (4.500 de lei net), medicină de familie (5.000 de lei net) și medicina muncii (între 4.000 și 5.000 de lei net).
Diferenţe între salariile medicilor nu se înregistrează doar între specialităţi, ci și între regiunile geografice ale ţării. Mai specific, în vestul ţării, salariile oferite de angajatori sunt, în medie, cu aproximativ 25% mai mici decât cele oferite în București. Situaţia este diferită în regiunea Moldovei, unde salariile oferite medicilor pot fi cu până la 30% mai mari decât cele oferite în Capitală. Acest decalaj este cauzat de deficitul mare de medici specialiști din zona Moldovei.
Totodată, angajatorii din orașele mici și mijlocii sunt dispuși să ofere salarii mai mari decât cei din principalele orașe, precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara. În aceste cazuri, lipsa personalului medical atrage de la sine o creștere substanţială a ofertei angajatorilor, din dorinţa de a atrage candidaţii. De exemplu, un medic specialist oftalmolog poate primi un salariu de 10.000 de lei net în Satu Mare, un medic specialist pediatru poate primi un salariu de 12.000 de lei net în Baia Mare, iar un medic specialist diabet, nutriţie și boli metabolice poate primi până la 9.000 de lei net în Târgoviște.
În plus, pe lângă beneficiile de ordin financiar, medicii specialiști pot lua în considerare relocarea în orașe mai mici, pentru beneficii precum: asigurarea cazării, decontarea costurilor de transport, prime salariale, program flexibil și altele. Din același studiu reiese și faptul că medicii specialiști sunt dispuși să își schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu aproximativ 1.000 de lei mai mare decât venitul realizat la locul de muncă anterior.

Asistenţii medicali generaliști au cerut cu 22% mai mult peste ce li s-a oferit

Diferenţele apărute la negocierea nivelului salarial sunt valabile și în cazul candidaţilor la un post de asistent medical generalist. Aceștia au solicitat un salariu cu aproximativ 22% mai mare decât au fost dispuse companiile să le ofere, o diferenţă între cerere și ofertă de două ori mai mare decât cea publicată în raportul similar din 2017. Una dintre principalele cauze ale acestei diferenţe este determinată de nealinierea angajatorilor din sistemul privat de sănătate la măririle din grila de salarizare din sistemul public de sănătate, care au avut loc în primul trimestru al anului trecut.
p.13 -2

Cel mai mare decalaj între cererea și oferta salarială se observă la asistenţii medicali cu experienţă pe bloc operator, diferenţa fiind de 30% între salariile dorite de candidaţi (aproximativ 5.000 de lei net) și salariile oferite de angajatori pe acest post (aproximativ 3.800 de lei net). În ceea ce privește asistenţii medicali care profesează pe secţia de anestezie și terapie intensivă, aceștia își doresc salarii de aproximativ 5.000 de lei net, în vreme ce oferta angajatorilor ajunge la 4.000 de lei net, decalajul între cerere și ofertă fiind de aproximativ 25%.
Așteptările salariale ale asistenţilor medicali din celelalte secţii din cadrul spitalelor private se ridică la 4.000 de lei net, fiind cu aproximativ 14% mai mari decât salariile oferite, în medie, de angajatori, aproximativ 3.500 de lei net. În cazul asistenţilor debutanţi, aceștia și-ar fi dorit ca primul salariu să pornească de la aproximativ 2.000 de lei net, în medie, în vreme ce angajatorii au fost dispuși să le ofere, în medie, 1.600 de lei net, decalajul între cerere și ofertă fiind de aproximativ 25%.
În cazul asistenţilor cu experienţă pe ambulatoriu, decalajul înregistrat între cerere și ofertă este de 20%, candidaţii așteptându-se la salarii de 2.500–2.800 de lei, angajatorii fiind dispuși să ofere în jur de 2.300 de lei net. Asistenţii medicali sunt dispuși să își schimbe locul de muncă pentru o ofertă salarială cu 300–500 de lei mai mare decât venitul realizat la jobul actual.

Salariile infirmierilor, brancardierilor și ale moașelor

Așteptările salariale ale infirmierilor, în anul 2018, s-au ridicat la aproximativ 2.500 de lei net, însă oferta din partea companiilor s-a plasat în jurul valorii de 1.700 de lei net, în medie, decalajul între cerere și ofertă fiind cel mai mare din sistemul medical: aproximativ 47%. Aceleași așteptări din partea candidaţilor și oferte din partea angajatorilor au fost valabile și în cazul brancardierilor, diferenţa între cerere și ofertă fiind tot de aproximativ 47%. În cazul moașelor, așteptările salariale s-au ridicat la 5.000 de lei net, iar oferta angajatorilor a fost de aproximativ 4.500 de lei net, în medie, decalajul între cerere și ofertă fiind de 11%.
„Așa cum am făcut-o și în trecut, prin intermediul acestor studii ne dorim să aducem în continuare mai multă transparenţă în ceea ce privește procesul de angajare în sistemul medical privat. Totodată, dorim să atragem atenţia asupra unor cauze care stau la baza identificării candidaţilor potriviţi pentru posturile disponibile din companii”, au declarat reprezentanţii companiei MEDIjobs.


Notă autor:

infografice: MEDIjobs

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe