Newsflash
Dosar

„Amețeala”, simptom-capcană la pacientul vârstnic

„Amețeala”, simptom-capcană la pacientul vârstnic

Daciana Toma este medic primar medicină de familie și coordonatoarea grupului de diabet, boli de nutriție și metabolism al Societății Naționale de Medicina Familiei


Rodica Tănăsescu este medic primar medicină de familie și președinta Societății Naționale de Medicina Familiei

 

    Dintre pacienții care solicită consult la medicul de familie, 2,6% prezintă „amețeala” ca simptom principal. Între pacienții cu vârsta peste 65 de ani, proporția acestor cazuri ajunge la 8,3%. De cele mai multe ori, în practica medicului de familie, cauza acestui simptom nu este clar elucidată, deși implicațiile sale pot fi extrem de importante. 
    Pacientă în vârstă de 73 de ani, se prezintă la medicul de familie pentru rețeta lunară cu tratament cronic. Întrebată despre eventualele noi semne și simptome de boală apărute de la ultima vizită, acuză accentuarea episoadelor de amețeală – prezintă de câteva luni astfel de episoade, dar le pune pe seama vârstei. Diagnosticele actuale sunt: DZ tip 2 insulinonecesitant (diagnosticat în urmă cu 21 de ani); HTA esențială std. II, risc cardiovascular adițional foarte înalt (diagnosticată în urmă cu 18 ani); BCI, angor de efort stabil; dislipidemie; IRC std. 3; retinopatie diabetică; polineuropatie senzitivă; supraponderalitate. Urmează tratament cu felodipină, indapamid, metoprolol, enalapril, atorvastatină, izosorbid dinitrat, aspirină, nitroglicerină la nevoie, insulină.
    Se recomandă consult neurologic pentru suspiciunea de insuficiență circulatorie cerebrală. Neurologul confirmă diagnosticul și recomandă tratament cu betahistină. După o lună de tratament, pacienta revine la control și relatează că ameliorarea simptomelor a fost minimă în urma tratamentului cu betahistină. Se reia anamneza și se solicită pacientei să descrie mai exact simptomele. Senzația de amețeală apare preponderent la modificarea poziției corpului și este descrisă ca o senzație de „leșin”, de „prăbușire”, însoțită de tulburări de vedere.
    La examenul clinic, TA în clinostatism este 134/65 mm Hg, iar în ortostatism 105/55 mm Hg (hipotensiune ortostatică). Se recomandă măsuri nefarmacologice pentru evitarea hipotensiunii ortostatice: aport hidric adecvat, mișcări ușoare ale membrelor inferioare înainte de schimbarea poziției corpului, trunchi ridicat în pat, ridicare lentă din pat, în etape, bandaje elastice la nivelul membrelor inferioare, măsuri de protejare împotriva căzăturilor. Pacienta este instruită să evite ortostatismul prelungit, fără mișcare, ridicarea bruscă, mesele abundente, exercițiile fizice solicitante, băile fierbinți/reci, deshidratarea, hiperventilația, ascensiunea bruscă la altitudine, febra.
   Amețeala” este un simptom frecvent întâlnit la persoanele vârstnice și poate să apară în diferite contexte. În funcție de modul în care pacientul descrie „amețeala”, se poate face încadrarea într-una din categoriile descrise în tabelul alăturat.
    Descrierea făcută de pacientă sugerează faptul că „amețeala” este de tip „presincopă”. Investigațiile făcute susțin diagnosticul de hipotensiune ortostatică, care reflectă prezența unei afectări de reglare a TA într-un anumit context și nu reprezintă o boală propriu-zisă.
   Cauzele hipotensiunii ortostatice pot fi: medicamentoase (blocanți ai canalelor de calciu, diuretice, nitrați, alfablocante, inhibitori adrenergici centrali, antipsihotice, antidepresive triciclice, IMAO, barbiturice), non-neurogene (cardiovasculare, stenoză aortică, insuficiență cardiacă, IMA, tahi-/bradiaritmii, hipovolemie, hemoragie, insuficiență adrenală, BPOC, anemie, arsuri, diabet insipid, insuficiență venoasă cronică, vărsături, febră, consumul de alcool, dilatația postprandială a vaselor splanhnice) sau neurogene (neuropatia autonomă diabetică, alcoolică, nutrițională, boala Parkinson, AVC, sindroame paraneoplazice, tumori medulare/cerebrale, scleroza multiplă).
    Odată diagnosticată hipotensiunea ortostatică, primul pas îl constituie reevaluarea medicației recomandate pacientului, aceasta fiind cea mai frecventă cauză. Tratamentul va fi adaptat astfel încât să se reducă riscul de apariție a episoadelor de hipotensiune ortostatică, chiar dacă nu se mai ating valorile țintă ale TA. În cazul în care se consideră că nu medicația este cauza, se trece în etapa următoare, de identificare a cauzelor non-neurogene sau neurogene.
    O altă semnificație a „amețelii” la pacientul cu DZ ar putea fi episoadele de hipoglicemie ușoară (glicemie sub 70 mg/dl). Desigur, de cele mai multe ori este însoțită și de alte simptome (transpirații, palpitații, tremurături, anxietate, agitație, somnolență, confuzie etc.), dar este important să verificăm valorile glicemiei înregistrate de pacient.
    Chiar dacă sindromul vertiginos este frecvent la vârstnici, pacienta noastră prezenta un risc crescut de hipotensiune ortostatică atât din cauza medicației de fond (cvadruplă terapie hipotensoare, nitrați), cât și din cauza neuropatiei diabetice (diabet vechi, cu control suboptimal, cu neuropatie somatică prezentă). În cazul de față, reconsiderarea terapiei hipotensoare și măsurile non-farmacologice de evitare a hipotensiunii ortostatice au dus la ameliorarea semnificativă a simptomelor.
 
 

Categoria

Descrierea

Afecțiuni

Frecvență

Vertij

Falsă senzație de mișcare, posibil senzație de rotire

Vertij pozițional paroxistic benign (BPPV), boală Meniere, migrenă vestibulară

45–54%

Dezechilibru

Tulburări de echilibru, clătinări

AVC, boală Parkinson, neuropatie periferică

> 16%

Presincopă

Senzație de pierdere a conștienței, vedere încețoșată

Hipotensiune ortostatică, aritmii, IMA, stenoză carotidiană

> 14%

Confuzia

Deconectarea de mediu

Afecțiuni psihice, sindrom de hiperventilație

10%

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe