Newsflash
Dosar

Acreditarea centrelor de prelevare a organelor

de Alexandra NISTOROIU - nov. 14 2014
Acreditarea centrelor de prelevare a organelor
   Potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 860 din 12 iulie 2013, pentru a fi acreditate centre de prelevare a organelor pentru transplant, unităţile sanitare trebuie să îndeplinească, în primul rând, o serie de criterii de organizare: sală de operaţie autorizată şi infrastructură de chirurgie pentru suport; secţie ATI dotată corespunzător pentru identificarea, declararea şi întreţinerea donatorului în moarte cerebrală – EEG, analizor EAB, ventilatoare mecanice, cu supraveghere permanentă realizată de medic specialist/primar ATI; laborator acreditat; serviciu de anatomie patologică dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ; secţie/compartiment de neurologie sau neurochirurgie şi laborator de radiologie/imagistică medicală.
   Apoi, centrul trebuie să conteze pe personal medical calificat, cu experienţă în această activitate: coordonator transplant, medic primar ATI, echipă chirurgicală de suport, personal medical mediu cu experienţă în îngrijirea bolnavilor critici, pentru care trebuie pus la punct un plan de formare profesională continuă şi dezvoltare a competenţelor specifice.
   Nu în ultimul rând, centrele trebuie să îndeplinească o serie de condiţii de mediu şi de lucru şi să asigure proceduri standardizate pentru probele biologice, control de calitate anual pentru toate procedurile utilizate, măsuri documentate de evaluare, corectare şi monitorizare continuă a activităţii, bază de date IT pentru evidenţa activităţii (păstrată cel puţin 30 de ani pe suport de hârtie sau în format electronic). Dosarele de acreditare trebuie înaintate Agenţiei Naţionale de Transplant, iar acreditarea se acordă prin ordin de ministru, în mod obişnuit pe o perioadă de cinci ani. În prezent, în România, au fost acreditate pentru activitatea de prelevare de organe peste 40 de centre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe