Newsflash
Diverse

Cunoştinţe neuniforme în domeniul bolii renale cronice

Cunoştinţe neuniforme în domeniul bolii renale cronice
   În zilele de 20–21 iunie 2014 s-a desfăşurat, la Bucureşti, simpozionul intitulat Boala renală cronică – o provocare multidisciplinară, organizat de medicii de la Centrul de medicină internă şi nefrologie din Institutul Clinic Fundeni, alături de colegi din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, Institutul Naţional pentru Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei şi Ştiinţelor Biomedicale „Prof. dr. Victor Babeş“ şi Institutul pentru Tehnică de Calcul, împreună cu care derulează de doi ani proiectul de cercetare RENART („Proteomica şi metabolomica în diagnosticul şi scorificarea calcificărilor vasculare din boala renală cronică“), proiect finanţat prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Coordonatorii acestui eveniment au fost prof. dr. Mihai Voiculescu şi dr. Diana Zilişteanu, de la Institutul Clinic Fundeni, alături de prof. dr. Carmen Ginghină, de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“.
   Prima zi a simpozionului s-a desfăşurat la Institutul Clinic Fundeni, cuprinzând o sesiune teoretică ce a inclus conferinţe şi comunicări orale, precum şi o parte de demonstraţii practice. În conferinţa sa, prof. dr. Mihai Voiculescu a trecut în revistă cele mai noi date privind etiopatogenia, particularităţile de diagnostic şi tratament în managementul insuficienţei cardiace la pacientul renal cronic. Dr. Diana Zilişteanu a prezentat noi opţiuni tera­peutice în nefropatiile diabetice şi non-diabetice. Dr. Simona Mihai a detaliat metode de implementare a tehnologiei xMAP array, utilizată în cadrul INCD „Prof. dr. V. Babeş“ pentru identificarea de biomarkeri noi de boală renală şi boală cardiovasculară.
   Aspectele practice demonstrate şi exersate de partici­panţi în cadrul sesiunilor dedicate au inclus detalii despre programarea, montarea şi citirea unui Holter de tensiune arterială şi de ECG (dr. Sonia Bălănică, Institutul Clinic Fundeni), efectuarea ecocardiografiei şi a ecografiei vascu­lare Doppler (dr. Monica Roşca şi dr. Andreea Călin, Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“), ecografia Doppler de fistulă arterio-venoasă pentru hemodializă (dr. Diana Zilişteanu, Institutul Clinic Fundeni), efectuarea măsurătorilor de rigiditate arterială cu aparatul SfygmoCor şi interpretarea datelor furnizate de aparat (dr. Monica Ecobici şi dr. Teodora Atasie, Institutul Clinic Fundeni).
   Un interes deosebit l-a suscitat sesiunea „Analiza statistică în cercetarea medicală – de la teorie la practică“, în cadrul căreia au fost prezentate atât aplicarea unor metode de statistică medicală utilizând programul SPSS – semnificaţia statistică, factori de confuzie, metode de analiză a supravieţuirii tip curbe Kaplan-Meier şi regresia Cox (dr. Adrian Lungu, Institutul Clinic Fundeni), precum şi utilitatea unor sisteme informatice bazate pe metodologii inovative de diagnostic şi de scorificare a bolilor (Ovidiu Anicăi, Institutul pentru Tehnică de Calcul).
   Cea de-a doua zi a simpozionului s-a axat pe prezen­tarea celor mai noi date privind evaluarea şi tratamentul pacienţilor cu boală cronică de rinichi. În conferinţa sa, prof. dr. Carmen Ginghină a detaliat recomandările ultimelor ghiduri privind hipertensiunea renovasculară, în timp ce dr. Camelia Achim, de la Institutul Clinic Fundeni, a prezentat valoarea predictivă a monitorizării ambulatorii a presiunii arteriale la pacientul cu boală renală cronică, atât în predializă, cât şi după includerea în programul de dializă sau de transplant renal. Conf. dr. Ligia Petrică, de la UMF „Victor Babeş“ din Timişoara, a pus în discuţie cele mai recente informaţii privind copeptina, un nou biomarker de afectare cardiovasculară şi de boală cronică de rinichi. Având în vedere interesul major acordat afectării renale în populaţia vârstnică, demonstrat prin dedicarea acestei teme Zilei mondiale a rinichiului din 13 martie 2014, prof. dr. Eugen Moţa, de la UMF din Craiova, a trecut în revistă aspecte privind vârsta ca factor de risc pentru boala cronică de rinichi, iar dr. Diana Zilişteanu a prezentat diverse date privind morbi­ditatea şi mortalitatea pacientului vârstnic cu boală renală cronică.
   Un alt aspect deosebit de important abordat în cadrul lucrărilor simpozionului a fost reprezentat de tulburările metabolice şi endocrine la pacientul renal cronic. Astfel, conf. dr. Cristian Serafinceanu, de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu“, a explicat impactul statusului nutriţional asupra riscului de deces la pacientul diabetic nou iniţiat în program de dializă. În continuare, au fost prezentate pe larg mecanisme fiziopatogenice în hiperparatiroidismul secundar la pacientul în predializă (conf. dr. Ligia Petrică), precum şi manage­men­tul dezordinilor metabolismului mineral şi osos la pacientul dializat, în lumina noilor ghiduri (dr. Diana Zilişteanu).
   Deosebit de interesante au fost şi lucrările din ultima parte a simpozionului. Astfel, dr. Adrian Lungu a prezentat experienţa personală privind tratamentul cu eculizumab la un copil cu sindrom hemolitic uremic atipic cu anticorpi anti-factor H, premieră nu numai pentru România, dar şi pentru Europa de Est. De asemenea, dr. Elena Rusu, de la Institutul Clinic Fundeni, în calitate de coordonator al echipei cu cea mai mare experienţă în acest domeniu din România, a discutat în detaliu factori de prognostic ai supravieţuirii în dializa hepatică cu albumină, la pacienţi cu diferite etiologii de insuficienţă hepatică.
   La acest simpozion au participat medici rezidenţi şi specialişti din specialităţile nefrologie, cardiologie, medicină internă, diabet şi boli de nutriţie, terapie intensivă, oncologie, medicină de familie, pediatrie, geriatrie, dintre care o parte doctoranzi şi medici aflaţi în program de studii postdoctorale, precum şi medici şi studenţi implicaţi în proiecte de cercetare finanţate UEFISCDI sau studenţi care îşi efectuează stagiul de pregătire şi/sau cercetarea pentru licenţă.
   Astfel, manifestarea se înscrie în programul de eveni­mente educaţionale dedicate aprofundării şi conştientizării, în special de către medicii aflaţi în perioada de pregătire sau medicii de alte specialităţi, a problemelor legate de îngrijirea multidisciplinară a pacientului cu boală renală cronică. Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, având în vedere continua creştere a incidenţei, potenţialul de progresie către stadiul terminal şi costurile extrem de mari ale îngrijirilor medicale necesare, fiind practic cea mai costisitoare dintre bolile cronice. Diagnosticarea corectă, precum şi referirea în timp util pentru supraveghere nefrologică poate oferi unui astfel de pacient un prognostic mai bun şi şanse mai mari de supravieţuire, cu cheltuieli mai reduse. În prezent, există o mare variabilitate privind nivelul de cunoştinţe legate de îngrijirea pacientului cu boală renală cronică, majoritatea medicilor posedând cunoştinţe dispa­rate, neuniforme şi relativ superficiale legate de manage­mentul bolii. De aceea, în ultimele decenii s-a pus un accent deosebit pe diseminarea informaţiilor privind necesitatea detecţiei precoce, evaluării, monitorizării şi tratamentului adecvat al pacienţilor cu boală renală cronică, în special sub forma ghidurilor de bună practică medicală. Conştientizarea bolii renale cronice în rândul furnizorilor de servicii medicale include atât înţelegerea generală a maladiei, a factorilor de risc şi a complicaţiilor/consecinţelor asociate, cât şi cunoaşterea strategiilor de gestionare a pacientului, pentru a încetini progresia bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe