Newsflash
Cultură

Dialog cultural și ecologic

de Dr. Raluca BULEA - mai 31 2024
Dialog cultural și ecologic

Forumul Cultural Austriac oferă experienţe care ne ajută să ne cunoaștem reciproc mai bine, să ne promovăm și să aducem chiar schimbări pozitive acolo unde trăim. Totul, în contextul aniversării unui sfert de secol de prezenţă în România

Florar și Cireșar sunt lunile cele mai încărcate de energia vitală a naturii, de culoare și vibraţie. Sunt, totodată, lunile în care, anul acesta, publicul bucureștean se poate întâlni cu artiști austrieci care încearcă, prin tot ceea ce creează, să ne apropie de natură.

Proiectul „Touch Nature”, curatoriat de Sabine Fellner (foto principală), este o expoziţie colectivă itinerantă și totodată o platformă de dialog cultural și ecologic. Sunt iniţiate și promovate de Forumul Cultural Austriac, cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaţionale. Până acum, 11 ţări din Europa, precum și Statele Unite ale Americii au beneficiat de asemenea iniţiative. Contribuţia locală, nelipsită în niciuna din ocaziile anterioare, s-a realizat la București prin colaborarea cu Alex Radu și Spaţiul de Artă Contemporană (/SAC). În cele două spaţii de care dispun – /SAC @ Berthelot și /SAC @ Malmaison – au fost instalate lucrările celor 35 de artiști din Austria și România.

Loc cu întâlniri neașteptate 

În spaţiul din str. General Berthelot descoperim cum o locuinţă aparent obișnuită poate să devină un loc cu întâlniri neașteptate, de la sculpturile cu femeia-lup la instalaţiile în care plantele și electricitatea fac casă comună. În fosta cazarmă/închisoare de la Malmaison, parţial reconvertită în hub cultural, pătrundem într-un aparent paradis verde. Acolo, printre plantele din ghivece descoperim realitatea cotidiană a unei perioade istorice pe care specialiștii în studii culturale și filosofii culturali au numi-o Antropocen. În fiecare colţ găsim prilejuri de reflecţie care ar trebui de fapt să ne determine să acţionăm. În final, concluzia este clară: protejarea naturii de care ne bucurăm și de care avem atâta nevoie este la îndemâna fiecăruia dintre noi și orice gest poate ameliora situaţia.

Alegând să ne arate partea frumoasă a lucrurilor, artistul fotograf Norbert Kopf ne invită în „Grădina fermecată”, expoziţie deschisă la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din București. O impresionantă sintonie cromatică și de texturi se desfășoară între florile vii de pe aleile grădinii și imaginile unor alte flori pe care artistul le-a urmărit cu răbdare și pasiune. Până când au ajuns în forma și sub lumina pe care și le-a imaginat și pe care a dorit să le împărtășească publicului. Ceea ce l-a pasionat cel mai mult sunt detaliile inflorescenţelor, așa că putem, datorită lui, să vedem detalii mai greu de distins cu ochiul liber. Ambele expoziţii pot fi vizitate până la finalul lunii iunie 2024.

Foto: Norbert Kopf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe