Newsflash
Știri

Despre psoriazis, fără prejudecăţi

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 7 2012
Despre psoriazis, fără prejudecăţi

Psoriazisul, o boală uşor de diagnosticat, dar greu de tratat, afectează nu doar pielea, ci şi stima de sine a pacientului.

    Mai multe mesaje au fost transmise la unison, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei mondiale a psoriazisului – 29 octombrie, de Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
   „Oficial, peste 2% din populaţia României are această boală, însă dermato­logii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnă­virilor, până către 15 ani şi chiar mai mică“, a declarat dr. Alin Nicolescu, secretar ge­ne­ral SRD. Prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD, şi Rozalina Lăpădatu, preşedinta APAA, au anunţat campania de informare şi educare „Stop prejudecă­ţilor!“, care se va derula până la finalul acestei săptămâni. Promotorul campaniei, jurna­listul Petre Mihai Băcanu, îşi aminteşte, din postura de pacient: „În perioada în care această boală intrase pe o traiectorie ascendentă, în urmă cu aproximativ zece ani, am fost sfătuit să merg la tratament la Marea Moartă. Paradoxal, medicul de acolo m-a redirecţionat spre România şi nu altundeva, ci la Techirghiol. Spre surprinderea mea, am constatat că, într-un final, aerul marin autohton mi-a adus cel mai mare plus în tratarea acestei afecţiuni“.
   „Ziua mondială a psoriazisului este dedicată pacienţilor cu această afecţiune sau cu artrită psoriazică. Această zi a fost stabilită în anul 2004, la iniţiativa asociaţiilor pentru psoriazis din toată lumea, şi este organizată de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor pentru Psoriazis. Este un eveniment important, nu atât pentru numărul mare de pacienţi cu această afecţiune, cât mai ales pentru importanţa şi gravitatea acestei afecţiuni, care încă nu este foarte bine cunoscută“, declară profesorul Giurcăneanu. „Foarte multe specialităţi ar trebui să contribuie împreună la ameliorarea şi stoparea, pe cât posibil, a evoluţiei grave a psoriazisului. Spre exemplu, un dermatolog care pune diagnosticul trebuie să coopereze foarte bine cu un cardiolog (aceşti pacienţi prezintă un risc crescut de infarct miocardic), cu un neurolog (pentru eliminarea riscului de accident vascular, prezent în această boală), sau cu un gastroenterolog, pentru că sunt persoane cu psoriazis care au rectocolită ulcerohemoragică sau ileită terminală“, mai spune preşedintele SRD.
   În ultimii ani, cunoaşterea ştiinţifică a psoriazisului a înregistrat o dezvoltare semnificativă. Noile abordări au drept scop dezvoltarea unor tratamente şi terapii care să conducă la ameliorarea bolii şi, evident, asigurarea unei calităţi a vieţii mai bune pentru pacienţi. „Prin descoperirile din ultimii ani, s-a ajuns la terapii biologice cu acţiune foarte bună în psoriazis. Spre exemplu, cele mai multe terapii biologice, în acest moment, blochează factorul de necroză tumorală alfa, făcând ca leziunile de psoriazis să meargă de la bine spre foarte bine. Între timp, au apărut şi alte molecule care blochează alte etape de dezvoltare ale psoriazisului, cum ar fi interleukinele 12 şi 23“, explică prof. dr. Călin Giurcăneanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe