Newsflash
OPINII

Deserviciile Omicronului

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - ian. 21 2022
Deserviciile Omicronului

Omicron s-a alăturat cu brio discuţiilor despre scumpirea energiei și a facturilor, a dat apă la moară realizatorilor de talk-show-uri, transformându-se într-o „vacă bună de muls” pentru presă.

vaccinDacă privim lista știrilor ce marchează îngrijorările tradiţionale generate de această familie de virusuri foarte darnice pe zona de breaking news, constatăm că aceasta este și rămâne foarte bogată. Aparent, acum, toate organizaţiile și guvernele se precipită.

„Peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron în următoarele șase-opt săptămâni”, au anunţat recent directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) și reprezentanţii Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătăţii (IHME) din SUA.

OMS a declarat și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă vaccinurile anti-COVID existente oferă o protecţie adecvată împotriva variantei Omicron – extrem de contagioasă –, chiar dacă producătorii au anunţat că dezvoltă o nouă generaţie de seruri.

Anunţuri grăbite și redefiniri de caz

Pfizer, ca și Moderna, s-a grăbit să anunţe că din martie ar putea avea un vaccin specific pentru Omicron. CNCAV, de asemenea, a anunţat cu emfază că peste opt milioane de români sunt vaccinaţi anti-COVID cu cel puţin o doză (o fi mult, o fi puţin?), iar Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, recent, definiţiile de caz pentru „Sindromul respirator acut cu noul coronavirus”.

Toate acestea se întâmplă într-un context previzibil încă din decembrie și care, acum, sună sec spus într-o singură frază: „Au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară, la nivel naţional, a variantei Omicron”.

Cercetarea s-a reactivat. S-a propus, astfel, ca testul să fie iniţiat în salivă sau la nivelul faringelui, pentru că virusul ajunge mai târziu la nivelul nasului. În general, testele rapide au o sensibilitate mai mică decât testele PCR procesate în laborator, ceea ce înseamnă că produc mai multe rezultate fals negative.

statistica

Dar dacă testul este pozitiv, spun cercetătorii, aproape sigur este vorba despre COVID-19. Acest lucru face din testele antigen un instrument puternic în combaterea pandemiei, deoarece cererea de teste PCR din cauza Omicron copleșește laboratoarele.

Ce va însemna pentru populaţie dacă testul este negativ, cum vor fi procesate aceste aspecte? Mulţi vor zice că nu au COVID. Alţii, infectaţi cu acest Omicron care parcă nu este în tiparele bine cunoscute ale predecesorilor săi, vor fi tentaţi să acuze personalul medical că a ratat un diagnostic și vor solicita un avocat plin de bunăvoinţă ca să dea în judecată medicul sau spitalul.

Serviciu sau prejudiciu?

Contagiozitatea mult mai mare a acestei variante va schimba și forţele în balanţa fragilă dintre vacciniști și antivacciniști. La ce au folosit vaccinurile?!, vor spune aceștia din urmă, uitând sau neluând în seamă gradul de protecţie oferit de rapeluri în ceea ce privește riscul de internare, de severitate sau de deces – rezultate deja confirmate de diferite studii. Unii vor spune „da, dar a crescut din nou numărul celor care s-au vaccinat”.

Nu cred că este un nou „serviciu” pe care îl face această variantă. Consider că nu trebuie să așteptăm val după val, cu anxietatea pe care o generează, ca să salvăm centrele de vaccinare de la agonizările pe care le-au trăit în decembrie, când autorităţile nu au vrut să strice bucuria sărbătorilor printr-o lege a certificatului verde.

Cu sau fără amendament, parlamentarii au lăsat românii să se zbenguie la munte, la petreceri, în familii reunite cu o diasporă care oricum este la fel de reticentă la ideea de vaccinare ca și confraţii rămași etern
în ţară.

Campioni la neputinţă

Dacă în prima zi a anului se înregistrau 1.451 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, la zece zile distanţă, numărul cazurilor noi a ajuns la peste 8.800. Suntem din nou fruntași.

„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa și nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei, așa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă, trebuie să fim extrem de atenţi”, atrăgea atenţia ministrul Sănătăţii, în 9 ianuarie.

Se caută soluţii pentru degrevarea spitalelor, care probabil că vor lua din nou „foc”, sub asediul pacienţilor. Se caută variante adaptate noii situaţii, precum aceste centre de evaluare a pacienţilor COVID. Din păcate, cele mai multe dintre acestea vor fi alocate tot în spitale cu un personal care deja a primit quantum satis COVID-19.

Și în ţările cu rate de vaccinare peste 80%, intrarea în forţă a variantei Omicron a dus la deconcertarea eforturilor de vaccinare, ca urmare a intensei propagande antivaccinale.

Sigur că morţii de până acum, prin varii tulpini, nu sar nici zidurile Parlamentului, nu fac nici manifestaţii în Piaţa Victoriei și, cu atât mai mult, nu au șansa să se regrupeze sau să revină în tumultul de remarci anti-vaccin cu noi idei revizuite. Cât despre drepturi și democraţie, este clar că aceștia au murit și au fost sacrificaţi pe altarul
democraţiei.

Provocări vechi, decizii diferite

În acest climat total nefavorabil creat de Omicron și de alte variante care se pregătesc să ia startul, cu declaraţii ale unor medici că aceasta dă forme ușoare, observ că factorii decizionali în domeniul politicii sanitare o iau în direcţii diferite: ori relaxează tot, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, așteptând ca imunitatea de turmă să câștige teren, ori aleg calea franceză, unde Macron impune obligativitatea vaccinării.

Dacă mai punem la socoteală și cazul Djokovic, dacă se mai fac și manifestaţii încurajate de partidele de extremă, precum cele recente din Austria, Franţa sau Germania, de ce m-ar mai mira amânarea discuţiilor pe tema certificatului verde din Parlamentul României?

Există însă o soluţie pentru a scăpa de pandemie, dacă privim ce spune OMS. Una care e propusă de decenii, dar nu este aplicată decât în teorie: să vaccinăm, să donăm vaccinuri ţărilor subdezvoltate ca să obţinem o rată de vaccinare globală reconfortantă, relaxantă.

Nimeni nu se gândește că s-ar putea să fie o modalitate de reanimare indirectă a democraţiei și în aceste ţări uitate și suferinde, din lumea a treia. Toţi, indiferent de ce pregătire au sau din ce mediu provin, ar trebui să ţină cont de vorbele lui Mirabeau: „Educaţia reprezintă gardianul geniului și al democraţiei. E singurul dictator pe care oamenii liberi îl recunosc, singurul conducător de care are nevoie omul liber”. Or, tocmai aici este serios de lucru.

Citiți și: D’ale Covidului, la început de an

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe