Newsflash
Internaționale

Denumire nouă pentru NAFLD

de Dr. Mariana MINEA - aug. 11 2023
Denumire nouă pentru NAFLD

Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease) va primi un nume nou – boala ficatului steatozic asociată unei disfuncţii metabolice (MASLD, metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease).

  Noua terminologie reprezintă concluzia și decizia unui panel de consens format din 236 de specialiști din 56 de ţări, în majoritatea lor cercetători și clinicieni în domeniul hepatologiei. Aceștia au răspuns la patru chestionare online și au participat la două întâlniri în format hibrid, sub coordonarea a trei asociaţii pannaţionale pentru studiul ficatului. Dintre respondenţi, 74% au considerat că actuala terminologie avea suficiente probleme pentru a genera o discuţie despre o eventuală schimbare. De exemplu, expresiile „non-alcoolic” și „gras” au fost considerate stigmatizante de 61%, respectiv 66% dintre respondenţi. În plus, noua denumire, MASLD, va reflecta mai bine disfuncţia metabolică ce însoţește această boală, pacienţii afectaţi având cel puţin un factor de risc cardiometabolic, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.

Noua nomenclatură, publicată în revista Hepatology, va include denumirea-umbrelă de „boală hepatică steatozică” (SLD), ce va include formele de steatoză de diferite etiologii. Un alt termen nou, MetALD, va descrie boala persoanelor cu MASLD care consumă săptămânal peste 140 de grame de alcool, dacă ne referim la femei, respectiv 210 de grame pentru bărbaţi. Patologia persoanelor fără o cauză cunoscută a steatozei și fără factori de risc cardiometabolici va fi inclusă în așa-numita SLD criptogenică. De asemenea, NASH va deveni MASH, adică steatohepatita nonalcoolică se va numi steatohepatită asociată unei disfuncţii metabolice.


Notă autor:

https://journals.lww.com/hep/Fulltext/9900/A_multi_society_Delphi_consensus_statement_on_new.488.aspx

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe