Newsflash
Istoria Medicinei

De la gazeta de perete

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iul. 4 2014
De la gazeta de perete
De câte ori văd fotografiile de faţă, mă întristez. Pare ciudată afirmaţia mea, pentru cineva care aruncă o privire înspre aceste imagini. În ele se dorea transmiterea bucuriei, chiar a fericirii de a fi student medicinist într-o ţară comunistă. Jucând şah, strânşi în faţa unui aparat de radio, ascultând cine ştie ce program, citind din tratate ruseşti ori defilând, acei tineri studenţi medicinişti din anii ’50 erau trişti. Fotografii institutelor de medicină surprindeau o realitate în schimbare. Albumele pe care le realizau, comandate de conducerea de partid, expuse cu diverse prilejuri, zăceau apoi pe rafturi, cuprinse de praf.
Într-una din sălile Clubului Institutului de Medicină din Iaşi, sub tabloul tovarăşului Gheorghiu-Dej, şase studenţi par a se distra în jurul unei mese de ping-pong. Chipurile şi hainele lor contrastează cu lozinca de pe perete: „Tinerii din patria noastră îşi pot permite astăzi visele cele mai îndrăzneţe cu siguranţa că şi le vor vedea îndeplinite“. Care să fi fost visele lor? Cine-şi putea „permite“ un vis în acei ani? La fel de nelalocul lor mi se par şi fetele din jurul aparatului de radio. Tot despre vise care se pot îndeplini cu ajutorul partidului aveau să audă.
La conferinţe şi întruniri se discuta despre necesitatea organizării raţional-utile a timpului liber al studenţilor şi despre „cunoaşterea comandamentelor care stau în faţa naţiunii“, precum şi a „responsabilităţii civice de a participa efectiv la soluţionarea lor“. Factorii de răspundere pe linie educaţională şi Comitetul de partid solicitaseră o cercetare sociologică a „modului de valorificare a bugetului de timp de studenţii primilor ani ai Institutului de medicină şi farmacie“ (autori I. Goldenberg, C. Gh. Marinescu, Fl. Bejănaru, E. Hurjui). Se propuneau întâlniri cu vechi militanţi ai mişcării revoluţio­nare, mese rotunde pe pro­bleme cardinale ale politicii partidului şi statului, concursuri pe teme politico-ideologice, dia­lo­guri cu tinerii din producţie, audiţii muzicale, seri de poezie patriotică ori pre­zentarea activităţii militante şi patriotice a unor personalităţi ale medicinii.
Permanent se sublinia faptul că „în cămine se urmă­reşte deprinderea studenţilor cu respectarea normelor de convieţuire în colectiv, precum şi dezvoltarea multilaterală a personalităţii acestora“, dar şi „promovarea unei atmosfere de prietenie şi respect reciproc între studenţi“. Societatea „a despovărat pe studenţi şi familiile lor de ansamblul obligaţiilor materiale cărora nu puteau să le facă faţă în trecut decât cei înstăriţi. Socialismul a creat condiţii pentru egalizarea şanselor membrilor societăţii, de a înainta în ierarhia socială, de a-şi valoriza talentul şi aptitudinile, de a beneficia de însuşirea celor mai înalte valori spirituale.“
În 1958, un student era fotografiat cu braţul peste aparatul de radio pe care-l câştigase într-un concurs organizat „ca expresie a grijii pe care o manifestă societatea“ pentru tineretul studios. Zâmbetul său naiv şi îmbrăţişarea acelui instrument de propagandă ne înfioară la gândul că dindărătul acelui aparat personaje odioase rânjeau şi diriguiau ţara, schimonosind-o.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe