Newsflash
OPINII

Dansul cobrei

de Dr. Gabriel DIACONU - aug. 30 2019
Dansul cobrei

O problemă de management. În cele din urmă, carnagiul de la Spitalul Săpoca va fi indexat, alături de alte evenimente macabre, drept o sincopă sistemică, abstractă, altfel raţionalizabilă și, deci, lipsit de orice cuantă umană.

Să observi retorica Ministerului Sănătăţii e previzibil, politicianul trebuie să știe să danseze dansul cobrei. Dar acel lucru cu care nu mă pot împăca deloc e felul în care acest tip de discurs se scurge în pânza freatică a medicilor psihiatri de pretutindeni, ei înșiși obișnuiţi deja cu defensa: „sistemul e de vină”.
Dacă ţii morţiș să iei sistemul drept reper, va fi fost o constatare deja redundantă. Cine e sistemul, cine face sistemul, care-or fi roţile dinţate ale sistemului, unde-o fi doctorul în această batoză plină de șuruburi și piuliţe, toate devin întrebări al căror sens se pierde prin subsoluri.
După crima multiplă de la Săpoca, prea puţin s-a scris, de vreme ce toată lumea e cu ochii benghi pe Caracal, cu privire la caracterul faptei, al făptașului, dar și al habitatului în care o astfel de lugubră întâmplare a putut avea loc.
Scriind despre habitat, nu o singură dată, am insistat asupra culturii complicităţii, a descurajării dublate de cinism (ceea ce-am putea numi „descurajism”) și asupra atmosferei generice de mizerie. Pe aceasta din urmă degeaba o tot denunţăm, câtă vreme nimeni nu se hotărăște să transforme astfel de locuri în primul rând în centre sanitare, lucru familiar umanităţii de vreo câteva mii de ani. Asta înseamnă lumină suficientă, apă curată, o formă funcţională de canalizare, așternuturi curate, paturi sănătoase și-un minim respect pentru rezidentul temporar dintr-însul.
Veţi spune că nimeni nu se apucă să dea în cap oamenilor cu stativul de perfuzii pentru că era patul vechi. Și aveţi dreptate. Dar trăim totuși într-o lume în care oamenii încă fac centre de psihiatrie, dar și viceversa. Drept urmare, asanarea acestor veritabile lagăre trebuie să devină o prioritate. Pentru că trebuie să fii naiv ori tâmpit să-ţi imaginezi că personalul sanitar care lucrează într-o latrină o să continue, ad infinitum, să miroasă a mușeţel.
Și în cele din urmă, strat pus peste strat, va veni ziua în care – vorba proverbului – un singur pai va rupe spinarea cămilei. Exact asta s-a întâmplat la Săpoca. Fără o sobră reconsiderare a sănătăţii mintale în România nu se va termina, din păcate, cu Săpoca.

ETICHETESăpoca

Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe