Newsflash
Cultură

Viaţa nu mai e în altă parte

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 27 2014
Viaţa nu mai e în altă parte
Librăria Humanitas de la Cişmigiu a devenit neîncăpătoare în după-amiaza zilei de 16 martie, cu prilejul lansării celei mai recente creaţii a medicului scriitor Bogdan O. Popescu, intitulată Cartea dragostei. Au venit să-l susţină şi să primească autograf colegi, prieteni, cunoscuţi sau doar cititori curioşi să-l cunoască personal.
Despre scriitor şi cartea sa au vorbit Lidia Bodea, director editorial al Editurii Humanitas, şi scriitorul Mircea Cărtărescu, cel care a citit primul manuscrisul şi l-a recomandat entuziast editurii, spre publicare. Lidia Bodea ne-a invitat să pătrundem în povestea-călătorie cu origini în lumea veche, reprezentată de structura cu 64 de hexagrame a Cărţii Schimbărilor (I Ching) – instrument necesar pentru a naşte o „lume mică“, pe care autorul o dăruieşte soţiei sale, Laura, după cum aflăm din dedicaţia cărţii. „Iscată“ la Beijing, gândită înaintea unui drum în SUA, în 2012, unde i-a fost acordată o rezidenţă literară de Institutul Cultural Român New York, la Leidig House, Omi Art Residence, cartea a fost scrisă zi de zi, conştiincios, timp de o lună, pe tărâm american. Forţa oraculară a I Ching te ajută să ghiceşti viitorul în doi, să-l ghiceşti pe celălalt, iar cele două partituri – feminină şi masculină, yin şi yang –, îl fac pe cititor să devină, într-un mod frumos, prizonierul poveştii. Temporalitatea este atent construită de autor, dominant este un acum, prezent scindat – al ei, al lui –, ce curge firesc spre atunci, viitorul comun al celor doi îndrăgostiţi. Lidia Bodea ne-a avertizat că nu vom asista la un basm în care totul e de basm – până la finalul „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi“ –, ci la o călătorie iniţiatică, un „drum lung şi întortocheat“, cu asperităţi, în care eroul se înfruntă cu animale fabuloase, străbate distanţe lungi. Prinţesa lu o na îl aşteaptă pe prinţul shangdi di liwu nu contemplând, ci construind „grădina suspendată a dragostei“ lor. Iar adevărata dragoste înseamnă să-l ghiceşti pe celălalt până la identificare, să-i scrii partitura din perspectiva altui eu, „să poţi iubind să spui că viaţa nu mai e în altă parte“.
Mircea Cărtărescu l-a prezentat pe autor drept un foarte vechi prieten, cunoscut din vremea taberelor de literatură dinainte de ’89, prezent apoi la cenaclul pe care el îl conducea. Considerat un epigon al optzeciştilor, aflat multă vreme în umbră, Bogdan O. Popescu s-a apropiat treptat de standardul poeziei aprobate de critici, iar în urmă cu vreo şase ani intenţiile sale literare au dat roade; punctul de cotitură, în opinia lui Cărtărescu, l-a constituit cartea de proză scurtă „Viaţă de aruncat“, apărută în 2011. Cartea dragostei e o carte originală, fără precedent în literatura română, o experienţă ce foloseşte linii de ghidaj neaşteptate, care funcţionează foarte bine. Autorul croşetează lunga sa istorie cu andrelele de oţel ale hexagramelor, aşadar nu a trebuit să ia decizii la fiecare pas, a utilizat un cadru preexistent care subîntinde această lume. Rezultatul? Cel mai frumos epitalam din literatura recentă, darul-poem ca un tort de nuntă, adus de mire miresei sale, cea mai frumoasă carte de poezie scrisă în ultimul deceniu la noi. Poezia de dragoste e cea mai bună hârtie de turnesol pentru autenticitatea creaţiei, crede Mircea Cărtărescu, deoarece poezia, iniţial, a fost creată să exprime sentimente, era o funcţie fundamentală de a cuceri inimi, de a curta. Poezia lui Bogdan O. Popescu este un act voluntar, nu are o semnificaţie strict intelectuală, estetică, ci e un dar de iubire. Cum arată cartea? Are două niveluri, două volume de versuri, din care unul firesc, poezie cum se scrie azi, un dialog între două persoane precizate, uşor de recunoscut, o femeie şi un bărbat din zilele noastre, care-şi văd de viaţa de zi cu zi, într-o iubire aşezată, comprehensivă, bazată pe înţelegere, empatie şi prietenie, nu pe înflăcărare, orbire. La subsolul relaţiei de amor normale apare surpriza, povestea-parabolă minuţios desenată, ca o imensă miniatură, în care autorul inventează obiecte, personaje, peisaje, animale fantastice, nenumărate entităţi poetice, ducând la o bogăţie a paginii ca în templele din Cambodgia, o viermuială plăcută şi graţioasă. „Desenul privit de la distanţă este o poveste arhetipală în care un prinţ îşi caută prinţesa“, a mai spus Cărtărescu.
La final, Bogdan O. Popescu a dezvăluit povestea din spatele poveştii, parcursul creaţiei de la germen la finalitate. De unde a plecat ideea cărţii? La Beijing, într-un magazin cu artefacte chinezeşti, a găsit cartoline care translatau numele frecvente occidentale în simboluri chinezeşti. Astfel, Laura a devenit lu o na, iar Bogdan (traducerea din slavonă – darul lui Dumnezeu) a devenit shangdi di liwu – darul zeităţii orientale supreme, Shangdi. Cartea este despre purificarea dragostei, despre un drum foarte lung necesar pentru a reuşi să te plasezi în acea „grădină“. Aşa ajungi să te purifici, să priveşti în alt cer, „cerul de deasupra cerului celorlalţi“. Autorul a mărturisit emoţiile încercate în demersul de a proiecta această „mini-Geneză“.
„Un adevărat poem de dragoste, foarte original, incandescent şi totuşi «cool», o carte de care poezia de azi avea mare nevoie“, e concluzia lui Mircea Cărtărescu, pe ultima copertă a cărţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe