Newsflash
Cultură

TIFF 2020, doar în aer liber

de Demostene ŞOFRON - iul. 31 2020
TIFF 2020, doar în aer liber

Pentru Festivalul internațional de film Transilvania, 2020 este, cu siguranță, o ediție insolită. Când afirm acest lucru am în vedere organizarea festivalului clujean ajuns la ediția a 19-a, una în aer liber.

În total, 13 sunt locațiile alese, nu le mai amintesc acum, totul e ca acest 13 să fie cu noroc. Și noroc înseamnă anul acesta: condiții meteologice bune și foarte bune, seri fără ploaie. Și nu în ultimul rând, un TIFF fără probleme de sănătate în rândul iubitorilor celei de a șaptea arte.

Piata Unirii, TIFF

Nu cred că este cazul să amintesc măsurile luate de organizatori, de la triajul observațional la atenția acordată persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie, verificarea temperaturii fiecărui spectator în parte, folosirea măștii pe toată durata proiecțiilor, interzicerea schimbării amplasamentelor scaunelor, distanțare fizică în perimetrul destinat evenimentului, măsuri firești, normale pentru timpurile pe care le traversăm.

Sute de filme în zece zile

Peste 150 de filme vor fi proiectate în cele zece zile de festival, grupate în secțiunile deja cunoscute cum sunt Competiție, EducaTIFF, Zilele Filmului Românesc, Lună Plină, Zilele Maghiare, What’s Up Doc?, Supernova, Focus Italia, Fără Limită, 3x3 (secțiune dedicată anul acesta regizorilor Costa Gavras (Franța-Grecia), Dusan Makavejen (fosta Iugoslavia), Vinko (Bresan/Croația).

Vlaha

De mare interes este Close-up Federico Fellini, cu nu mai puțin de opt producții arhi cunoscute, printre care , La dolce vita, Giulietta și spiritele, I vitelloni, Amarcord, Vocea lunii, Roma și E la nave va. Close-up Fellini marchează cei 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai influenți cineaști din istorie.

Invitați de seamă

Între invitați figurează nume cunoscute și apreciate ale marelui ecran, cum sunt Chiara Malta (regizoare), Vito Sanz (actor, Spania), Vlad Ivanov, Cristi Puiu, Alexander Nanau, András Hatházi, Philip Ó Ceallaigh (scriitor), Mihai Călin, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol.

Premiul de Excelență îl primește actrița Maria Ploae, o carieră artistică care include peste 40 de roluri în lungmetraje și scurtmetraje, plusul venind din rolurile jucate pe scena Teatrului Național bucureștean.

Cât privește peliculele în care a putut și poate fi văzută, sunt de amintit Dincolo de pod, Un bulgăre de humă, Ștefan Luchian, Dumbrava minunată, Toamna bobocilor, Mânia. De amintit sunt și filmele regizate de Nicolae Mărginean, cel care avea să-i devină și partener de viață, mă refer acum la Undeva în Est, Faimosul Paparazzo, Logodnicii din America, Cardinalul, acesta din urmă fiind inclus în secțiunea Zilele Filmului Românesc.

Concerte și expoziții în cadrul TIFF

Festivalul propune și numeroase alte evenimente, de la concerte la expoziții. Mă opresc asupra expoziției „Lights on! Fellini’s 8½”, fotografii inedite de Paul Ronald, fotografii din colecția Antonio Maraldi.

De interes se anunță a fi cine-concertul „România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu”, respectiv expoziția „Călătorie prin lumea lui Dem”, evenimente onorate de Irina Margareta Nistor.

Mă opresc și asupra proiecției speciale „Cunningham”, regia Alla Kovgan, film lansat în 2019, anul centenarului Merce Cunningham, coregraf legendar, film ccaptivant despre puterea dansului.

Pelicule românești și străine

Secțiunea Zilele Filmului Românesc propune pelicule cunoscute deja din selecția premiilor GOPO 2020: „Malmkrog” (regia Cristi PUIU); „Tipografic majuscul” (regia Radu Jude), „5 minute” (regia Dan Chișu), „Și poate mai trăiesc și astăzi” (regia Tudor Cristian Jurgiu), „Ivana cea Groaznică” (regia Ivana Mladenovic), „Călătoria fantastică a Maronei” (animație semnată de Anca Damian), „Cardinalul” (regia Nicolae Mărginean), „Și atunci ce e libertatea?” (regia Andrei Zincă) și „Început” în regia lui Răzvan Săvescu, practic un număr impresionant de filme (lungmetraje,scurtmetraje) în premieră absolută (!).

În fine, intră în competiția oficială TIFF pelicule din Columbia (Valea sufletelor), Belgia (Patrick), Irlanda (Rialto), În sălbăticie (Danemarca), Australia (Babyteeth), Franța (Jumbo), Rusia (Fidelitate), Iran (Povești din frizerie), China (Norul din camera ei), Bulgaria (Sora), misiune grea a juriului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe