Newsflash
Cultură

Steatoza hepatică – actualităţi şi contribuţii personale

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 27 2013
Steatoza hepatică – actualităţi şi contribuţii personale
Doctorul Ilie Lascu este unul din cei mai cunoscuţi medici de familie sălăjeni. El poate fi întâlnit la majoritatea manifestărilor ştiinţifice de gastroenterologie, ecografie, medicină internă, mereu implicat în aprofundarea cunoştinţelor profesionale. Din această pasiune de a-şi împlini realizările vocaţionale decurge şi faptul că este unul din puţinii medici de familie care îşi jertfesc o parte din timpul liber pentru a scrie cărţi medicale. Ne face plăcere să prezentăm ultima sa producţie editorială, Valenţele patologice ale steatozei hepatice.
Autorul porneşte în ordine logică, prin prezentarea datelor recente din literatură privind producerea „ficatului gras“ şi insistă asupra etiologiei induse de alcool şi non-alcoolice. Mai vechile sale preocupări din studenţie îl determină să acorde un îndreptăţit spaţiu extensiv steatozei hepatice din diabetul zaharat şi din tulburările de glicoreglare în general. Volumul continuă cu actualităţi în terapia steatozei hepatice, demonstrând o foarte bună cunoaştere a ghidurilor internaţionale.
Partea a doua a cărţii este dedicată unor studii personale ale autorul privind subiectul abordat. Acest element ne face să regretăm că dr. Ilie Lascu nu şi-a dat doctoratul în ştiinţe, la care l-ar fi îndreptăţit numărul şi calitatea studiilor publicate aici. Ele prezintă modificările cardiocirculatorii din steatoză, modificările metabolice, modificările biochimice ale secreţiei biliare în steatoză, diabetul şi steatoza hepatică. Totul este lucrat foarte curat şi prezentat foarte clar, cu tabele şi grafice adecvate. Bibliografia de aproape 190 de titluri, actuală şi comprehensivă, contribuie la impresia foarte bună oferită de lectura acestei cărţi.
Considerăm că asiduitatea medicul sălăjean reprezintă un exemplu pentru alţi confraţi de ai săi. Cartea este utilă rezidenţilor, specialiştilor în specialităţile medicinii clinice.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe