Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Seară Mozart

Viața Medicală
Anca FLOREA vineri, 1 octombrie 2010

    Ne-am obişnuit ca Orchestra medicilor să susţină concerte fie în propria stagiune, fie cu prilejul unor congrese ale colegilor de breaslă. De această dată, ansamblul a fost invitat să ofere o seară de muzică bună participanţilor la un simpozion internaţional organizat de ASE pe problemele comerţului, aşa încât, în eleganta aulă a Palatului Cantacuzino, un număr impresionant de specialişti sosiţi din toate colţurile lumii au devenit spectatori ai programului Mozart, deosebit de apreciat. (...)

Chiar dacă nu erau familiarizaţi cu asemenea gen de muzică (dovadă fiind faptul că aplaudau entuziast, de fiecare dată… între părţile lucrărilor), au ascultat cu reală plăcere Simfonia nr. 29, Mica serenadă, dar şi Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, în care Diana Jipa a evoluat corect sub aspect tehnic, dar extrem de plat şi monocrom, asemenea sopranei Iulia Dan în cele două arii alese parcă special pentru a se potrivi structurii sale temperamentale, deci fără relief, lirismul fiind „confundat“ cu parcurgerea lipsită de viaţă a paginilor din operele Nunta lui Figaro (Suzana) şi Flautul fermecat (Pamina). Astfel, ambele soliste au demonstrat încă o dată că nu este suficientă abordarea cu acurateţe a partiturii, necesitând şi o interpretare reală, expresivă, căreia se pare că nu-i acordă prea mare atenţie; deşi tinere, au cântat asemenea celor deja obosiţi şi cumva plictisiţi de viaţă. Dar purtau  rochii frumoase şi, oricum, au fost viu aplaudate.
    Şi cum oaspeţii japonezi au dorit să asculte şi o lucrare românească, Orchestra a oferit, în deschiderea  programului, un Dans valah de Doru Popovici, aducând parfumul secolelor trecute, cuprins cândva în Codex Caioni. Ca de obicei cu Iosif Ion Prunner la pupitru, medicii-instrumentişti s-au străduit să rezolve partiturile pretenţioase la nivelul exigenţelor, chiar dacă aş fi aşteptat o mai mare varietate coloristică şi o supleţe mai pronunţată în special în spumoasa „serenadă“ atât de îndrăgită de oricine, dar, faptul că cei prezenţi ascultau cu un zâmbet încântat, m-a convins că au apreciat maniera în care s-a cântat, ceea ce, în fond, este cel mai important.
    Iar pentru slujitorii halatelor albe, îndrăgostiţi de muzica pe care o cântă, atmosfera unei săli arhipline, bucuria aplauzelor insistente constituie cea mai mare răsplată, cu atât mai mult cu cât, de această dată, au reuşit să convingă finanţiştii şi managerii obişnuiţi cu cifre şi proiecte complicate că muzica este frumoasă şi că medicii pot să fie deopotrivă specialişti de marcă în domeniul lor şi instrumentişti cu experienţă.
    Un concert care, probabil, a fost şi un preambul pentru cel programat la sfârşit de octombrie la Ateneu, unde Orchestra medicilor „Ermil Nichifor“ îşi va relua activitatea obişnuită, în faţa publicului „său“ avizat şi la fel de entuziast.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC