Newsflash
Cultură

Oraşul cu un pom verde

de Dr. Mihai BELAŞCU - iun. 6 2013
Oraşul cu un pom verde
   La 9 mai 2013, Fundaţia „Recipio“ pentru propăşirea şi promovarea medicinii practice şi ştiinţifice împreună cu Camera Medicilor Prahova au organizat a doua manifestare ştiinţifică şi cultural-artistică din ciclul „Oraşul cu un pom verde“, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti.
   Prof. dr. Nicolae M. Constantinescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a prezentat conferinţa: „Genomul poporului român în viziunea lui George Emil Palade“. Potrivit savantului laureat al Premiului Nobel pentru medicină, aşa cum fiecare individ are un genom propriu, şi o naţiune are „genomul“ său, la cea română specifică fiind capacitatea de a renaşte din propria cenuşă. Baza genomicii naţiunii noastre o constituie ţăranul, prin capacitatea de a redeveni stăpân pe pământul său şi pe propria soartă.
   Maestrul Ion Caramitru a citit un mesaj pe care l-a prezentat acum 22 de ani, în Camera Comunelor din Londra, despre situaţia României după cel de-al Doilea Război Mondial, starea economică, drepturile omului, perioada comunistă absolutistă, discreţionară şi discriminatoare, dar şi despre dorinţa oamenilor de a se cultiva artistic. Apoi, ne-a cuprins cu întelegerea de „necuprins“ a versului eminescian. Actorul a primit Diploma de excelenţă şi Colanul de catifea violet cu fir aurit din partea Fundaţiei „Recipio“.
   În prezentarea sa, istoricul Marius Oprea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a conturat în termeni şi date istorice semnificaţia şi importanţa zilei de 10 mai la români, precum şi activitatea sa pe urmele martirilor din perioada comunismului, din zonele Bistriţa şi Năsăud. Cei prezenţi au urmărit un film al acestor cercetări, cu imagini, declaraţii ale urmaşilor celor ucişi şi ale martorilor acestor crime, dar şi fotomontajul „10 mai în presa prahoveană interbelică“, realizat de Arhivele Statului Prahova. În încheiere, elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva“ Ploieşti au oferit un recital instrumental de muzică clasică.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe