Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

O zi din viaţă

Viața Medicală
Ilinca BELCIU miercuri, 21 septembrie 2011

Un experiment dus la îndeplinire graţie internetului

  Viaţa noastră se derulează sub influenţa directă a online-ului. Facebook ne-a revoluţionat vieţile, ni le-a aşternut sub ochii tuturor precum rufele la soare. Îl blamăm, îl criticăm, dar ne place să aruncăm un ochi în „curtea“ vecinului, să vedem pe unde a mai fost, ce a mai făcut.
   În urmă cu mai bine de un an, se lansa chemarea către toţi utilizatorii YouTube şi nu numai, de a se filma pe 24 iulie 2010, de a răspunde la câteva întrebări în vederea unui documentar intitulat Life in a Day. Îmi amintesc foarte bine de anunţul făcut şi de rugăminţile unei bune prietene de a participa şi eu cu ceva. Dar, odată ajunsă la Sarajevo (la Festivalul de Film) în acea zi, cred că am uitat de orice filmare cu telefonul. Mulţi însă au dat curs acestei rugăminţi, astfel încât s-au adunat 88.000 de clipuri video postate pe YouTube, 4.500 de ore de film, care mai de care mai emoţionante şi puternice, începând din Australia până în Zambia (192 de ţări), din metropole agitate până în cele mai izolate colţuri ale lumii. Aşadar, proiectul iniţiat de compania Scott Free UK (a lui Ridley Scott), YouTube şi LG Electronics a funcţionat pe deplin!
   Ce au reuşit să adune Ridley Scott şi Kevin McDonald merită văzut: este un colaj emoţionant care te impresionează, o experienţă de care nu te poţi bucura altfel. O zi din viaţa acestor oameni îţi deschide uşa larg în intimitatea lor, îţi prezintă temeri, bucurii, te face părtaş zâmbetelor şi lacrimilor lor. Prin natura şi felul în care a fost filmat, Life in a Day nu este nici pe departe o capodoperă, reuşeşte însă să îţi bucure sufletul. Lumea e mare şi totuşi mică, poveştile te înduioşează. Sunt oameni adunaţi din toate colţurile lumii, vei vedea violenţă şi sânge, vei fi pus şi în faţa unor poveşti triste. Un globe-trotter asiatic se emoţionează când găseşte în ciorbă o muscă, un tată îşi învaţă fiul să se radă, un puşti japonez aprinde o lumânare în memoria mamei sale. Sunt momente mărunte, dar care reuşesc să construiască o lume întreagă, aşa cum trăieşte ea într-o zi. Oameni apar, oameni dispar, unii suferă, alţii se bucură, iubesc, trăiesc, se ajută, se rănesc. Merită din plin toate acestea! Toţi răspund la întrebările propuse: Ce aveţi în buzunare? De ce vă e frică? Ce iubiţi? Răspunsurile sunt dintre cele mai diverse: de la chei şi carduri până la buzunare goale, de la teama de homosexualitate până la frica de politicieni, de la iubirea de soţie, copil, căţel până la adoraţia pentru Dumnezeu. Sunt oameni atât de diferiţi şi totuşi cu atât de multe lucruri în comun!
   Valoarea filmului constă în faptul că realizatorii au reuşit să dea o unitate viziunilor acestor oameni. Şi chiar îţi rămân în memorie o seamă de alte secvenţe: dimineaţa unui tată japonez şi a fiului acestuia care îşi omagiază soţia/mama decedată, naşterea în timpul căreia leşină operatorul, familia femeii bolnave şi temerile copilului ei legate de situaţia mamei, Liberty Parade, femeia care se îmbracă frumos pentru o conversaţie pe Skype cu soţul ei…
   Life in a Day / O zi din viaţă este o frumoasă aventură sentimentală, care nu te obligă, dar reuşeşte să te ţină cu sufletul la gură şi cu ochii mereu atenţi la fiecare detaliu. Mai mult, filmul acesta are ceva ce numai documentarele pot scoate la iveală, prin originalitatea şi sinceritatea poveştilor. Este spectacolul lumii, atât de ofertant şi generos, pe care îl avem la îndemână atunci când creăm poveşti! Sunt oameni vii, care tresar şi se emoţionează, care plâng şi care zâmbesc, care disperă şi care se bucură – sunt momente pe care cu greu le poţi regiza, sunt frânturi de viaţă fireşti, care îţi deschid mintea, sufletul, inima, care nu te închid în sala de cinema şi nu te sechestrează într-o poveste prefabricată.
   Deşi sunt momente filmate de amatori, Scott şi McDonald au reuşit să aleagă şi o serie de imagini emblematice, metaforice chiar: baloane uriaşe de săpun ce cad pe oglinda lacului, naşterea puiului de girafă, bărcuţa de hârtie din apropierea unei puştoaice, o călătorie cu paraşuta deasupra norilor – filmată probabil cu o cameră extrem de simpatică ce îţi deformează/lărgeşte imaginea. Sunt momente unice, demne de adunat într-un film şi de revăzut peste ani.
   Captivant de la început până la final (când o tânără nu mai are ce să ne transmită, pentru că a trecut de miezul nopţii), filmul lui Scott şi McDonald ne demonstrează conexiunile invizibile dintre oameni. În permanenţă se întâmplă ceva, ceva ce merită atenţia, ceva esenţial.
   Filmul merită văzut, măcar din curiozitate, dacă nu de plăcere. În altă ordine de idei, cred că noi toţi avem astfel de materiale filmate: momente de la aniversări, glume, momente hazlii. Şi cred că fiecare zi din viaţa noastră ajunge să fie păstrată, într-un fel sau altul, sau măcar clipele pe care le considerăm importante. Iar atunci când eşti pregătit să le revezi, înseamnă că ai puterea să priveşti înapoi, să te analizezi şi să înţelegi că viaţa merge înainte.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.