Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Noi biomarkeri în diagnosticul bolilor metabolice

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 31 august 2018
    Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă, afectând peste 70 de milioane de femei în Europa. Aceasta poate fi adesea asociată sindromului metabolic. Asocierea, conform cercetătorilor, este pusă pe seama unor interacțiuni între sistemul imun și cel endocrin, un loc important fiind ocupat de sinteza adiponectinei. În cel mai recent număr al revistei Acta Endocrinologica sunt prezentate rezultatele unui studiu efectuat de un grup de cercetători sârbi (Stojanovic S. S. et al.) cu privire la acest subiect. În lotul evaluat (120 de femei), nivelul adiponectinei a fost corelat pozitiv cu densitatea osoasă a coloanei lombare, a colului femural, dar și cu cea totală. În concluzie, adiponectina poate reprezenta un predictor independent al apariției osteoporozei la femeile cu sindrom metabolic.
    TBS (trabecular bone score) reprezintă o unealtă importantă de evaluare în osteoporoza secundară, dar se pare că acesta nu este un predictor independent al apariției fracturilor, conform studiului coordonat de conf. dr. Daniel Grigorie. Au fost evaluați 153 de pacienți cu hiperparatiroidism primar simptomatic, iar rezultatele arată că fracturile sunt consecința mai degrabă a osteoporozei de postmenopauză, nu a hiperparatiroidismului primar.
    În același număr al revistei publicate sub egida Academiei Române, cititorii pot afla și recomandările ghidurilor Asociației europene a tiroidei (ETA) cu privire la hipotiroidismul central (dr. Dan Niculescu), valoarea raportului trigliceride-HDL ca biomarker al bolilor cardiovasculare la femeile normoponderale și obeze (Borrayo. G. et al.) sau versiunea în română a chestionarului ThyPRO – unealtă de evaluare a calității vieții pacienților cu boli tiroidiene benigne (Zahan A. E. et al.) –, dar și alte subiecte.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC