În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Farmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus, autorul preparatelor care îi poartă numele. Erudiţi ca Avicena şi universităţi precum cea din Padova (1545) marchează alte importante etape în dezvoltarea farmacologiei. (...) "> ISTORIE, ELIXIRE ŞI MULTE ALTELE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ISTORIE, ELIXIRE ŞI MULTE ALTELE

de Dr. Al. TRIFAN - mai 13 2011
ISTORIE, ELIXIRE ŞI MULTE ALTELE

   În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Farmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus, autorul preparatelor care îi poartă numele. Erudiţi ca Avicena şi universităţi precum cea din Padova (1545) marchează alte importante etape în dezvoltarea farmacologiei. (...)

   În numărul 73 (4/2011) al revistei MEDIC.RO, drd. Maria Besciu semnează un articol de referinţă intitulat Farmacologia. Aici, pentru cititorii mai puţini avizaţi, se prezintă un istoric bine documentat al acestei profesiuni care începe cu Galenus, autorul preparatelor care îi poartă numele. Erudiţi ca Avicena şi universităţi precum cea din Padova (1545) marchează alte importante etape în dezvoltarea farmacologiei. Se pare că secolul al XVI-lea a fost martorul unor progrese uimitoare în obţinerea de medicamente preparate din plante în centre medicale precum cele din Pisa, Paris, Bologna, Montpellier ş.a. Aflăm, dar de fapt ştiam, că Sydenham, în Anglia, extinde utilizarea opiului sub formă de laudanum, iar în secolul al XVIII-lea se descoperă digitalina. De la preparare s-a trecut la studii asupra proprietăţilor medicamentelor, cercetări jalonate de numeroşi savanţi celebri (Fr. Magendie, Claude Bernard, Rudolf Buchheim şi John Newport Langley). În farmacologia românească sunt menţionate personalităţi şi contribuţii de seamă, ultimii doi dintre ei fiind profesorii Valentin Stroescu şi Dumitru Dobrescu. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe