Este perfect adevărat ceea ce scrie, în editorialul revistei MEDIC.ro, (numărul din aprilie 2010), dl dr. Maximilian Constantinescu, redactor-şef: „Arta medicală, în cel mai pur sens hipocratic, nu poate fi practicată decât ca profesiune liberală. Medicul, singurul responsabil al actelor sale, trebuie să fie liber de orice constrângeri pentru a se ocupa de pacient, în interesul pacientului. Dar, din păcate, această idee se opreşte aici, la nivel teoretic. În zilele noastre, medicul se loveşte de extrem de multe bariere – bineînţeles, nedeclarate ca atare. Lovit din toate părţile, el a ajuns la momentul în care pacientul trece undeva pe plan secund. Pe primul plan stau raportările, bilanţurile, contractele, actele, semnăturile etc. (...)"> „INFORMARE“ ŞI DERMATOLOGIE, „ATITUDINE“ – MAI PUŢIN… - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

„INFORMARE“ ŞI DERMATOLOGIE, „ATITUDINE“ – MAI PUŢIN…

de Dr. Paul ULMU - aug. 6 2010
„INFORMARE“ ŞI DERMATOLOGIE, „ATITUDINE“ – MAI PUŢIN…

   Este perfect adevărat ceea ce scrie, în editorialul revistei MEDIC.ro, (numărul din aprilie 2010), dl dr. Maximilian Constantinescu, redactor-şef: „Arta medicală, în cel mai pur sens hipocratic, nu poate fi practicată decât ca profesiune liberală. Medicul, singurul responsabil al actelor sale, trebuie să fie liber de orice constrângeri pentru a se ocupa de pacient, în interesul pacientului. Dar, din păcate, această idee se opreşte aici, la nivel teoretic. În zilele noastre, medicul se loveşte de extrem de multe bariere – bineînţeles, nedeclarate ca atare. Lovit din toate părţile, el a ajuns la momentul în care pacientul trece undeva pe plan secund. Pe primul plan stau raportările, bilanţurile, contractele, actele, semnăturile etc. (...)

În mod aberant şi suprarealist, cel ce a terminat Facultatea de Medicină a ajuns să fie contabil, administrator, statistician, fără ca măcar să îşi fi dorit să studieze academic aceste ştiinţe“. Dar, dincolo de această constatare a sa şi de ieremiadele celorlalţi reprezentanţi ai breslei, nu se întreprinde, nu se face nimic. Iar încheierea, cu referire la cutia Pandorei a editorialistului, frumoasă stilistic, nu va „ţine de cald“: „Astfel, în aceste momente grave, îmi tot vine în minte legenda antică a cutiei Pandorei. Singura care rămăsese în cutie, slabă pentru a putea zbura, a fost Speranţa. Să sperăm, deci, chiar dacă şi acest lucru este extrem de greu de făcut în aceste momente!“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe