Newsflash
Cultură

In memoriam MIRELA ZAFIRI

de Anca FLOREA - nov. 1 2012
In memoriam MIRELA ZAFIRI
   În miezul verii, am aflat, cu stupoare, că soprana Mirela Zafiri s-a stins din viaţă, la vârsta maturităţii artistice, doar câţiva apropiaţi ştiind că îşi descoperise probleme grave de sănătate, deşi, paradoxal, analizele trimise la clinici din străinătate au infirmat diagnosticul pus de medicii români. Şi totuşi… Când am primit vestea, mi-a fost greu să cred că este reală, pentru că, în toamna trecută, îşi împlinise visul de a debuta la Opera Naţională Bucureşti în rolul principal din Motanul încălţat, pe care l-a realizat cu un deosebit succes (deşi, culmea, chiar cu aria din acea operă se prezentase la ultima audiţie pentru angajarea ca solistă şi… nu intrase în etapa următoare!). Iar în februarie mai susţinea întâlnirile muzicale pe care le iniţiase la Biblioteca Metropolitană… Încă din anii studenţiei a dorit să fie mereu în lumina reflectoarelor, mereu în atenţia celor din jur, a publicului, a mass-mediei, susţinând recitaluri, cântând apoi pe scena Operei din Braşov, unde a devenit solistă, apărând şi în gale de operă în oraşul său natal, Lugoj, dar şi în Grecia sau Italia, înregistrând pentru CD-uri, prezentându-se la concursuri din ţară şi de peste hotare, dând interviuri la televiziuni, luându-şi doctoratul cu o temă referitoare la miniatura vocal-instrumentală românească (determinând numeroase recitaluri de lied şi investigarea detaliată a creaţiei unor compozitori contemporani) – totul cu o intensitate, o implicare şi o tenacitate cu totul ieşite din comun –, ceea ce m-a făcut să gândesc că… a ars prea repede la propria sa flacără. Dar a trăit totul din plin, cu un entuziasm aproape de exaltare, mereu zâmbind, mereu elegantă şi plină de vervă, având şi o familie minunată, aşa încât, făcând abstracţie de tristeţi şi nedreptăţi, cred că a avut o viaţă împlinită, deşi nedrept de scurtă. Culmea este că cei care i-au făcut rău pentru că… aveau puterea să o facă, s-au repezit să vorbească despre ea atunci când… nu a mai fost! Dar se pare că la noi asemenea reacţii apar frecvent. Din păcate.
   La început de mileniu, Mirela Zafiri a înregistrat pe CD primele lieduri scrise de o foarte tânără compozitoare, pe atunci încă studentă – Alexandra Cherciu –, delicate haiku-uri, pe care le-a tălmăcit cu reală sensibilitate şi înţelegere a textului, a esenţei cuprinse în fiecare dintre ele; iar anul trecut, cinci dintre acestea s-au regăsit pe un alt CD „de autor“, dar alături de alte lieduri, în care a cântat şi cu mezzosoprana Antonela Bârnat, şi cu tenorul Nicolae Zaharia sau cu basul Pompei Hărăşteanu. Un disc de 47 de minute pe care, în aula Palatului Cantacuzino, autoarea l-a prezentat în seara dedicată memoriei Mirelei Zafiri, organizată de Muzeul „Enescu“ şi Uniunea Compozitorilor, publicul – din păcate, destul de firav – ascultându-i vocea şi interpretarea deosebit de expresive în parte dintre acele miniaturi de mare rafinament.
   A fost, de fapt, un program „de autor“, în care, pentru început, Alexandra Cherciu a susţinut partitura de mezzosoprană şi acompaniamentul pianistic alături de tenorul Răzvan Săraru (Cinci lieduri pe versuri de Macedonski şi Rugăciune pe versuri eminesciene – colind „In memoriam“), apoi, într-un demers inedit, şi-a prezentat fragmente din opera Sainte Jeanne d’Arc, desigur, în reducţie pentru pian, dar (şi) cu o consistentă evoluţie vocală. Iar eleva Ioana Popescu a abordat, la vioară, Espagna – Toccata brevis, cu un sunet frumos, generos şi acurateţe tehnică.
   Tânăra compozitoare creează o muzică foarte specială, păstrând melodicitatea, subliniind expresia cuvântului, făcând chiar o notă aparte în raport cu mai toţi colegii „de breaslă“, construindu-şi, la rândul său, o devenire profesională deosebit de interesantă.
   Gestul de a omagia memoria celei ce a fost Mirela Zafiri este impresionant, dar, din păcate, a rămas singular; în sală s-a aflat şi profesoara sa, reputata soprană Georgeta Stoleriu, dar nu şi cei alături de care a studiat şi a cântat sau cei cărora le-a interpretat adesea lucrările… Păcat!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe