Newsflash
Cultură

Creaţie colectivă atent coordonată

de Conf. dr. Vasile POTOP - iul. 4 2012
Creaţie colectivă atent coordonată
   În timpurile prezente, când medicina parcurge un progres accelerat, iar oftalmologia unul exponenţial, când majoritatea informaţiilor diseminează on-line, la Editura Universitară „Carol Davila“ a apărut, într-o formă complexă şi extinsă, ediţia a doua a TRATATULUI DE OFTALMOLOGIE sub redacţia prof. dr. Marieta Dumitrache.
   Afinităţile livreşti, pasiunea lecturii, nostalgia literei trecute prin experienţa de o viaţă şi disponibilitatea generoasă de a oferi au dat puterea şi suportul coordonatoarei acestui tratat de a reuni profesori universitari, conferenţiari, lectori sau cercetători din mai multe centre universitare din România şi din străinătate (Detroit, Chicago), dar şi de a procura o baza teoretică şi rezultatele unei experienţe acumulate în domenii ale oftalmologiei în care sunt supraspecializaţi.
   Tratatul de Oftalomologie este o creaţie colectivă atent coordonată, astăzi o sursă, iar mâine o mărturie a cunoştinţelor actuale în diferite subspecialităţi ale oftalmologiei. Oftalmologia a progresat, progresează şi va progresa perpetuu, dar acest tratat astăzi actual, necesar şi util va fi peste ani un loc nostalgic în care acurateţea, experienţa şi disponibilitatea unor specialişti au lăsat urme în care generaţiile următoare îşi vor citi dascălii şi raporturile lor cu timpurile oftalmologiei.
   Faţă de ediţia anterioară, Tratatul de Oftalmologie a suferit completări substanţiale, atât de ordin cantitativ (de la două la trei volume), cât şi informaţional. În răstimpul dintre cele două ediţii, Oftalmologia a achiziţionat cunoştinţe teoretice şi tehnici de diagnostic şi tratament care au modificat cursul unor afecţiuni; chirurgia refractivă, cu diversificarea procedurilor sale, şi experienţa acumulată în evoluţia diferitelor tehnici de laser excimer sau implanturi de pseudofak pe ochi faki a permis o abordare individualizată a diferitelor vicii de refracţie, diagnosticul glaucomului tehnicile actuale de imagistică (OCT, HRT, Gdx) permit detectări precoce ale bolii şi o monitorizare structurală a progresiei acesteia.
   Capitolele destinate patologiei retiniene prezintă achiziţiile excepţionale ale chirurgiei retiniene minimaliste şi ale patologiei maculare legate de vârstă, în care folosirea agenţilor antiproliferativi vasculari poate modifica dramatic în bine unele forme de boală.
   Există capitole care abordează aspecte ale oftalmologiei pediatrice cu toate particularităţile acesteia, prezentând aspectele sensibile ale glaucomului congenital, cataractei congenitale sau ambliopiei.
   Capitolul de traumatologie oculară, însumând aproximativ 150 de pagini, este rezultatul colaborării mai multor autori care prezintă complexitatea acestei patologii sub diversele sale aspecte etiologice, de la contuzii oculare, plăgi oculare sau arsuri oculare, până la patologii cu determinism strict traumatic; cataracte traumatice, glaucoame traumatice sau manifestări neuro-oftalmologice ale traumatismelor.
   Există un capitol special care include patologia oculo-orbitară odontogenă, util atât oftalmologilor, cât şi stomatologilor; un altul adresat manifestărilor oculare din timpul sarcinii şi unul prezentând manifestările oculare din diferite boli generale.
   Prin conţinutul său, prin aportul fiecărui autor, prin actualizarea datelor cu ultimele achiziţii din domeniu, Tratatul de Oftalmologie se adresează în primul rând medicilor oftalmologi în toate ipostazele lor, de la rezident la medic primar, dar poate fi util şi specialiştilor care au tangenţă cu oftalmologia, cum ar fi medicii neurologi, generalişti, neurochirurgi etc. Noţiunile de oftalmopediatrie sunt utile şi necesare medicilor neonatologi şi pediatri, dar şi celor generalişti, iar cele de urgenţe traumatice sau netraumatice sunt necesare oricărui medic care abordează situaţii de urgenţă.
   Oftalmologia pare o specialitate autonomă şi, în mare parte, acesta este un adevăr, dar există şi zone de interferenţă ale acesteia cu alte specialităţi; pediatria, cu riscul ambliopiilor, medicina de urgenţă, cu riscul subestimării unor urgenţe, neurologia şi neurochirurgia, obstetrica, cu boli oculare care pot fi influenţate de sarcină, dar şi posibilitatea de a folosi ochiul ca fereastră pentru diagnosticul şi stadializarea unor afecţiuni generale: diabet zaharat, HTA, metastaze etc. Pentru toate aceste zone de interferenţă, o sursă de documentare accesibilă şi filtrată de specialiştii fiecărui subdomeniu al oftalmologiei vă stă la dispoziţie în paginile acestui tratat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe