Newsflash
Cultură

Contrastele realismului socialist

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - nov. 6 2017
Contrastele realismului socialist
     De curând, lumea medicală și culturală clujeană a fost martora unui gest inedit: familia Cosman și-a pus locuința la dispoziția unei fundații pe care au inițiat-o și numit-o după numele lor: profesoara Doina Cosman, psihiatru și multă vreme deținătoarea Catedrei de psihologie medicală și de pedagogie la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și soțul său, maestrul Octavian Cosman, pictor, grafician și sculptor.
     Animatoare a unor manifestări științifice și publicații de psihiatrie și de creativitate, profesoara Doina Cosman, soție și mamă de artist plastician, a încurajat cu altruism deschiderea unui spațiu (propriu) de întâlnire a oamenilor de cultură cu artele vizuale și cu literatura. Pictorul Octavian Cosman, binecunoscut pentru ciclurile sale de picturi „Oaze” și „Soare dublu” (expuse chiar la muzeul din localitate), dar și pentru activitatea sa de grafician, apoi cadru didactic la Oradea, este, alături de soția sa, un perfect amfitrion.
     Prima manifestare a fundației este expoziția „Acvarii. Opere din perioada 1967–1979”, deschisă în perioada 8 septembrie – 31 decembrie. Aici sunt expuse lucrările maestrului Cosman de acum 50–60 de ani. Se observă, din lucrările prezentate, cum maestrul, născut la Ocna-Mureș în 1940, se exprima într-un limbaj diferit de cel oficial, ceea ce a contribuit probabil la difuzarea mai restrânsă a operei sale.
     După cum se arată în prezentarea expoziției, ciclul „Acvarii” se constituie într-o „soluție individuală, contrastând cu formulele colectiviste și butaforice ale realismului socialist”. După cum se observă și în fotografiile alăturate, Octavian Cosman ajunsese deja, în acea perioadă, la un mare rafinament formal și cromatic.
     Vizita la această expoziție nu este una banală, pătrunderea în săli evocând saloanele literare de altădată, și datorită amabilității gazdelor. Iar Doina Cosman vorbește cu un inegalabil entuziasm despre proiectele viitoare, în timp ce pictorul descrie etapele desăvârșirii lucrărilor sale.
     Vizita permite totodată răsfoirea unor albume editate în străinătate cu lucrări de Octavian Cosman și de Teodora Cosman, grafician activ în Belgia, dar care revine în România pentru diverse expoziții. Tot aici, prin amabilitatea amfitrionilor, vizitatorul poate vedea o antologie din primele numere ale binecunoscutei publicații studențești clujene „Echinocțiu”, care la vremea ei a reprezentat un reper în peisajul literar românesc și unde Octavian Cosman era grafician.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe