Newsflash
Cultură

Cinematografia italiană revine în România

de Dr. Raluca BULEA - mar. 17 2023
Cinematografia italiană revine în România

Ajuns la cea de-a doua ediţie, Festivalul „Noua Cinematografie Italiană în România” propune, anul acesta, o selecţie de zece filme care descriu societatea din Italia de astăzi.

După ce a poposit la București (perioada 6-12 martie), Festivalul „Noua Cinematografie Italiană în România” va ajunge, în viitorul apropiat, la Cinema Victoria și Cinema Arta din Cluj-Napoca (21-26 martie), iar apoi la Cinema Victoria din Timişoara (30 martie - 2 aprilie).

Logo festival

Directorul artistic al festivalului, criticul de film Mario Sesti, alături de Angela Prudenzi, de asemenea critic cinematografic, și de Caterina Taricano, jurnalist și scenarist de film, au ales pentru publicul românesc zece pelicule ale ultimilor doi ani. Filmele descriu, într-un mod artistic, dar și cu conotaţii sociale, preocupările și realităţile Italiei contemporane.

Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu valorile culturale ale peninsulei, aceste filme oferă ocazia unei călătorii imaginare prin zone geografice variate, al căror specific diferă și care ne apropie de spiritul fiecărui loc. Cadrul natural sau urban reprezintă în sine un punct de interes, dar dincolo de acesta, impresionează și oferă nenumărate motive de reflecţie acţiunile care se desfășoară pe fundalul lui.

Diversitate narativă și temporală

Deși toate aceste pelicule sunt de dată recentă, subiectele alese sunt de o mare diversitate, atât din punct de vedere narativ, cât și temporal. Problemele de adaptare la viaţa reală ale adolescenţilor, relaţia dintre cei obișnuiţi cu universul citadin și cei crescuţi pe culmile munţilor, realitatea convieţuirii cu clanurile mafiote sau a supravieţuirii cu resurse materiale mai mult decât modeste sunt tot atâtea povești de viaţă contemporană transpuse în film.

În același timp, putem aprecia și filme care aduc la lumină evenimente din trecut, precum asasinarea fostului premier al Italiei Aldo Moro, în 1978, sau constrângerile din timpul dictaturii lui Mussolini, ca fundal al unei imposibile povești de dragoste. Agenda festivalului a inclus, și de această dată, producţii clasice ale cinematografiei italiene din anii 1960 restaurate și pregătite pentru noi întâlniri cu publicul cinefil.

Citiți și: Despre iubire, altfel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe