Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Cântec despre rădăcini

Viața Medicală
Prof. dr. doc. Ion GHERMAN luni, 2 septembrie 2013
   Tendinţa spre versificare a românilor s-a făcut de mult cunoscută. În strigături, doine, balade şi cântece haiduceşti, în urări şi urături sau blesteme şi în multe alte forme de exprimare, ei au trădat ceea ce trăiesc în împrejurări deosebite de viaţă.
   Multe din acestea le-am descoperit în Datinile şi credinţele poporului român – două volume semnate de Elena Niculiţă-Voronca.
   Mai amintesc aici şi cartea lui Vasile Şoimaru, din Republica Moldova, Cotul Donului 1942, precum şi pe cele ale unor locuitori din ţinutul Herţa, precum Silvia Caba-Ghivireac sau Grigore Gherman. Sensibili şi mult îndrăgostiţi de pământul strămoşesc, oamenii dau glas durerilor pe care le trăiesc, atunci când li se fură şi pământul de sub picioare. Noi românii, trăim şi am trăit în frăţie cu natura, aici în această „Grădină din Carpaţi“ nu o figură de stil, ci chiar o realitate spre care au privit cu invidie mulţi din vecinii noştri.
   „Aici copilăria mi-a trecut,/Aici mi-a fost şi casa părintească…/Ce-i bun şi sfânt aici am cunoscut,/La vatra noastră, strămoşească“. (Silvia Caba-Ghivireac)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.