Newsflash
Cultură

Cântec despre rădăcini

de Prof. dr. doc. Ion GHERMAN - sept. 2 2013
Cântec despre rădăcini
   Tendinţa spre versificare a românilor s-a făcut de mult cunoscută. În strigături, doine, balade şi cântece haiduceşti, în urări şi urături sau blesteme şi în multe alte forme de exprimare, ei au trădat ceea ce trăiesc în împrejurări deosebite de viaţă.
   Multe din acestea le-am descoperit în Datinile şi credinţele poporului român – două volume semnate de Elena Niculiţă-Voronca.
   Mai amintesc aici şi cartea lui Vasile Şoimaru, din Republica Moldova, Cotul Donului 1942, precum şi pe cele ale unor locuitori din ţinutul Herţa, precum Silvia Caba-Ghivireac sau Grigore Gherman. Sensibili şi mult îndrăgostiţi de pământul strămoşesc, oamenii dau glas durerilor pe care le trăiesc, atunci când li se fură şi pământul de sub picioare. Noi românii, trăim şi am trăit în frăţie cu natura, aici în această „Grădină din Carpaţi“ nu o figură de stil, ci chiar o realitate spre care au privit cu invidie mulţi din vecinii noştri.
   „Aici copilăria mi-a trecut,/Aici mi-a fost şi casa părintească…/Ce-i bun şi sfânt aici am cunoscut,/La vatra noastră, strămoşească“. (Silvia Caba-Ghivireac)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe