Newsflash
Cultură

Artă şi medicină la „M2“

de Dr. Laura POANTĂ - dec. 6 2012
Artă şi medicină la „M2“
   O iniţiativă remarcabilă a prins viaţă la Clinica Medicală II – inaugurarea Galeriilor de Artă ale clinicii: „M2“. Ideea profesorului Dan L. Dumitraşcu, şeful clinicii, se întemeiază, firesc, pe mai multe straturi de tradiţie. Mai întâi, cum bine se ştie, legătura dintre medicină şi artele plastice este foarte veche, căci frumoasele planşe anatomice ale lui Leonardo da Vinci puneau deja în evidenţă inevitabila dublă abordare a trupului uman: pe de-o parte, identificarea armoniei, a frumuseţii, pe de altă parte, izolarea disfunc­ţionalităţilor şi a urmelor invazive ale bolii în căutarea de remedii. Ochiul atent al medicului, chiar dacă nu ajunge să slujească o mână de artist, a fost dintotdeauna sensibil la ambele perspective. Apoi, „Salonul de iarnă al medicilor“, iniţiat de profesorul Dumitru Dumitraşcu şi ajuns anul acesta la a 42-a ediţie, a prilejuit, la Cluj, reiterarea periodică a acestei înrudiri. Medicii plasticieni probează an de an nu doar cantitatea de talent şi har cu care sunt înzestraţi, ci ilustrează şi nevoia de frumos, fără de care existenţa umană ar pierde valenţe însemnate şi ar cădea în cenuşiu şi tern. Cum am mai spus-o la vernisajele ultimelor ediţii, e aici nu neapărat un refugiu în artă, necesar după ore lungi petrecute în teritoriul stresant al bolii, ci o admirabilă complementaritate. Arta de a vindeca, de a ameliora disfuncţii ale trupului omenesc în spaţiul aseptic al clinicii ori al cabinetului nu exclude, ci presupune admiraţia pentru trupul omenesc sănătos, pentru peisajul natural exuberant şi pentru metafora plastică.
   Galeria „M2“, inaugurată joi, 22 noiembrie 2012, promite să devină un spaţiu esenţializat destinat unor repetate şi diversificate întâlniri ale artei şi medicinii. Expoziţia inaugurală a adus pe noile simeze lucrări ale pictorului clujean Andor Kömives – conferenţiar la Universitatea de Artă şi Design, departamentul de pictură, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei „Art in situ“ Roche sur Crane (Franţa), cu expoziţii personale în ţară, dar şi în Germania, Olanda, Italia.
   Au vorbit despre rostul şi ambiţiile noii galerii, dar şi despre artist, profesorul Dan L. Dumitraşcu, criticul de artă Alexandra Rus şi Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (gazdă tradiţională şi generoasă a „Salonului medicilor“) şi, totodată, curatorul Galeriei „M2“.
   Lucrările lui Andor Kömives, reunite sub titlul „Percepţia magică“, respectă cu umor (spiritul ludic e o dimensiune exploatată copios de artist; i-am admirat altădată ilustraţiile de carte), ironie discretă şi forţă expresivă mitologia vizuală a actualităţii. Pe filierăpop-art, pictorul aduce pe pânză magia îmbinărilor de culori puternice şi forme surprinzătoare, într-un amestec de aspiraţie ideală şi banal cotidian. Portretele sale pot fi interpretate şi ca manifestări ale unei complementarităţi, fiind, de aceea, nimerite ca punct de pornire pentru un proiect de anvergură. Lucrările îmbină frumosul şi urâtul, sublimul şi grotescul, iar detaliul lucrat în filigran e rupt de pete violente, rebele de culoare.
   Clujul artistic şi Clujul medical mai au, de acum, un punct de reper şi de referinţă. Sperăm ca „M2“ să devină un simbol cu greutate pentru amândouă feţele oraşului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe