Newsflash
ACTUALITATE Știri

Corpul uman amortizează o diferență de 4 grade Celsius în 10-12 zile

de Magdalena Tănăsescu - dec. 31 2023
Corpul uman amortizează o diferență de 4 grade Celsius în 10-12 zile

Diferențele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organismul uman, punând presiune asupra sistemelor cardiovascular și respirator. Corpul are, însă, capacitatea de a se adapta la diferențele de temperatură.

Concret, o diferență de 4 grade Celsius este amortizată în 10 până la 12 zile. Diferențele mari de temperatură pot duce la stres termic, afectând capacitatea corpului de a regla temperatura internă, consideră dr. Adra Trușculescu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. 

„Dacă temperatura se schimbă de la 18-19 grade Celsius la 2-3 grade, sau invers, se produce un stres asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru se poate traduce în creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, putând fi un element periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente”, susține dr. Adra Trușculescu pe Facebook.

Potrivit acesteia, pacienții cu boli pulmonare pot fi mai afectați de schimbările de temperatură decât persoanele sănătoase. 

„În cazul scăderii temperaturii, persoanele cu boli pulmonare pot prezenta simptome precum tremurături, frisoane, amețeli și concentrare redusă. În cazul creșterii temperaturii, pot prezenta simptome precum lipsa de aer (dispnee), tuse, dureri în piept și slăbiciune”, a mai spus dr. Adra Trușculescu. 

Pentru a minimiza riscurile asociate diferențelor mari de temperatură, sunt necesare măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi: stratificarea adecvată a îmbrăcămintei, hidratarea corespunzătoare, alimentația echilibrată și activitatea fizică moderată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe