Newsflash
Știri

Copil din Serbia cu botulism, salvat prin mobilizarea medicilor din Timișoara

de Dorina Novac - mar. 17 2022
Copil din Serbia cu botulism, salvat prin mobilizarea medicilor din Timișoara

Un băiat din Serbia, diagnosticat cu botulism de către medicii din Belgrad, a fost salvat de serul antibotulinic trimis de Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

botulism

„Lupta pentru a salva o viață, ajutorul medical pe care poți să îl oferi unui bolnav nu trebuie să depindă de granițe. Și asta s-a văzut cel mai bine în aceste zile când medicii și farmaciștii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, dar și pompierii de la ISU Timiș și-au dat mâna pentru a salva viața unui copilaș din Serbia”, au precizat reprezentanții unității medicale.

Băiețelul, ajuns la Spitalul din Belgrad, a fost diagnosticat cu botulism. Pentru că autoritățile medicale din Serbia nu au găsit în țara vecină ser antibotulinic, au cerut de urgență, prin Ministerul Sănătății, ajutor internațional.

Citește și: Ce este botulismul, boala depistată la două persoane din Arad

„În cazul unei asemenea afecțiuni orice oră contează, iar mesajul a ajuns și la Spitalul Victor Babeș. Medicii și farmaciștii s-au mobilizat rapid și, în scurt timp de la primirea solicitării de ajutor, un flacon de ser antibotulinic a fost trimis, cu un echipaj ISU, spre granița româno-sârbă”, au mai transmis reprezentanții spitalului.

Potrivit sursei citate, substanța a fost păstrată la temperatură scăzută pe tot parcursul drumului, conform procedurilor.

La Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa, serul antibotulinic a fost predat medicului din Belgrad care a făcut solicitarea şi care a venit special în vamă, însoţit de tatăl copilului, să preia coletul cu substanţa a cărei administrare va salva viaţa micuţului.

Astfel, în câteva ore, serul antibotulinic a ajuns la Spitalul din Belgrad şi a fost inoculat băieţelului, pentru a neutraliza toxina care îi punea viaţa în pericol.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe