Newsflash
Știri

Spitalul Victor Babeş Timișoara face investigaţii pulmonare gratuite

de L. Budin - iun. 17 2022
Spitalul Victor Babeş Timișoara face investigaţii pulmonare gratuite

La Spitalul de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara pot fi realizate o serie de investigații pulmonare gratuite, de săptămâna aceasta, pentru stabilirea unui diagnostic complet.

Beneficiari vor fi și pacienții care nu sunt internați în spital. Analizele se fac pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant și în urma unei programări, se arată pe pagina de Facebook a unității sanitare.

dr-suppini
Sursă foto: Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

 

Vorbim, de exemplu, de testarea capacității de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală,  test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanșată, numită cabină pletismografică și va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea și debitul aerului sunt măsurate”, a spus dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Un alt test care poate fi realizat gratuit în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistență a mușchilor respiratorii.

Putem realiza chiar și o provocare bronșică, pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe ce pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare). Toate aceste investigații ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet și administrarea unui tratament corespunzător”.

Există însă și anumite contraindicatii care necesită temporizarea efectuării testării, cum ar hemoptizia, fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu 3 ore înaintea testării, intervenții chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau istoric de infarct recent, a avertizat dr. Suppini.

Pacienții beneficiază de gratuitate pe baza cardului de asigurat și a trimiterii de la medicul pneumolog curant și la efectuarea spirometriei, investigația care măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

Aparatul pe care-l folosim, de fapt vorbim de un sistem complex de testare funcțională pulmonară, permite realizarea într-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigații. Astfel, celor care vin pentru testare le deschidem ceea ce se numește internare de zi. Pentru că aparatul este unic în vestul țării, am luat deja legătura cu colegii mei pneumologi din județele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiș, ci și pacienți din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și chiar Bihor”, a adăugat dr. Noemi Suppini.

Investigațiile sunt decontate pacienților asigurați de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

A fost confirmat primul caz de variola maimuţei în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe