Newsflash
Internaționale

ECDC: 87 de cazuri de botulism din cauza unor injecții intragastrice „pentru slăbit”

de Florentina Ionescu - apr. 4 2023
ECDC: 87 de cazuri de botulism din cauza unor injecții intragastrice „pentru slăbit”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC a transmis informații actualizate despre cazurile de botulism iatrogen apărute în Europa.

Într-o informare transmisă redacției la 3 aprilie a.c., ECDC a dezvăluit că de la sfârșitul lunii februarie și până la 30 martie au fost identificate 87 de cazuri de botulism asociate injecțiilor intragastrice cu toxina botulinică (BoNT). Acestea au fost raportate în Germania (30 de cazuri), Austria (1 caz), Franța (1 caz), Elveția (2 cazuri) și Turcia (53). 

Citiți și: Neurotoxina botulinică, folosită în tratamente de slăbire în Turcia 

injectie toxina botulinica cazuri grave ecdc
Fotografie de la Artem Podrez: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medica-ie-manu-a-doza-dozaj-4492047/

Acest număr reprezintă, de fapt, o creștere cu 18 cazuri în Germania, un caz nou în Franța, un caz nou în Elveția – de la ultima actualizare făcută de ECDC în martie 2023. 

Informațiile disponibile la momentul actual indică faptul că toate cazurile au avut intervenții medicale menite să ajute pacienții să slăbească, scrie ECDC pe site-ul oficial. Aceste intervenții au fost efectuate între 3 februarie și 1 martie 2023 în Turcia.

Despre cazurile raportate se știe că au primit injecții intragastrice cu toxină botulinică (BoNT) pentru tratamentul obezității la două spitale private: unul în Istanbul și al doilea în Izmir. Germania a raportat că pentru pacienții germani, dozele injectate de toxină botulinică au variat între 1.000 și 2.500 de unități de BoNT.

Simptomele pacienților au variat de la unele ușoare până la unele severe. Iar cazurile severe au necesitat spitalizare. Printre pacienții spitalizați, un număr dintre aceștia au fost internați în unitățile de terapie intensivă și au primit tratament cu antitoxina botulinică, arată sursa menționată.

Persoanele care au călătorit la Istanbul și la Izmir pentru a-și face tratamentele intragastrice cu BoNT între 3 februarie și 1 martie 2023 sunt încurajate să ceară sfaturi medicale de la furnizorii lor de servicii medicale, în special dacă se confruntă cu simptome cum ar fi: stare de slăbiciune, dificultate în respirație și/sau la înghițire.

ECDC încurajează cetățenii din Europa să evite tratamentele intragastrice cu neurotoxina botulinică pentru obezitate în Turcia, întrucât aceste tratamente sunt asociate în prezent cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism.

Există mai multe forme de botulism, unele dintre acestea pot să apară în mod natural în organismul uman, pe când altele au loc prin inhalare sau prin iatrogenie.

Deși este o situație considerată rară, persoanele la care se administrează injecții cu BoNT în scop cosmetic (de exemplu, pentru riduri sau linii fine) sau în tratamentele terapeutice (de exemplu, pentru managementul spasticității musculare) pot dezvolta botulism dacă li se injectează doze excesive de toxină botulinică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe