Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

COPAC îndeamnă pacienţii cu boli cronice să se testeze la primele simptome COVID

de Dorina Novac - feb. 10 2022
COPAC îndeamnă pacienţii cu boli cronice să se testeze la primele simptome COVID

COPAC atrage atenția că bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-CoV-2 în România.

Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).

pacienti cu boli cronice

„În acest context, facem apel la toți pacienții cronici să ia legătura cu medicul de famile cât mai devreme după apariția primelor simptome de COVID-19. Tratamentele specifice pentru COVID-19, care acum există, trebuie administrate cât mai repede și pot reduce semnificativ riscul de agravare al bolii, durata de evoluţie a bolii, riscul de de spitalizare și deces”, transmite Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC recomandă pacienților să se intereseze și dacă medicul lor realizează teste întrucât în prezent 4000 de medici de familie fac acest lucru.

„Vin cu exemplul personal: zilele trecute m-am infectat și am mers la un centru de evaluare și mi s-au făcut investigații și tratament. Am depășit ușor boala deși sunt  pacient cronic cu mai multe afecțiuni. Ce este foarte important: nu am rămas în spital dar am beneficiat de tratament. Puteți merge la un centru de evaluare fără teama de a fi internat sau fără a exista niciun pericol”, a afirmat Radu Găneascu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

În primele 5 zile de la obţinerea rezultatului, persoanele cu cel puțin doi factori de risc, trebuie să se adreseze unui Centru de evaluare și tratament COVID-19.

În prezent sunt peste 200 de astfel de centre avizate la nivel national, lista acestora putând fi consultată pe pagina de web a Ministerului Sănătății sau a CNAS.

„După o evaluare clinică și de laborator, medicii din centrele de evaluare pot prescrie pacienților tratament în ambulator (pentru acasă), tratament adaptat profilului clinic al fiecărui pacient, în corelație cu  severitatea bolii și prezența factorilor de risc menționați”, se arată într-un comunicat de presă.

Simptomele infecției cu coronavirus apar de regulă la 2-6 zile dupa expunere, iar în unele cazuri până la 14 zile după.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe