Newsflash
Știri

Controverse în cardiologie privind revascularizarea în STEMI

de Dr. Mădălina Badea - iun. 12 2020
Controverse în cardiologie privind revascularizarea în STEMI

Modul de revascularizare la pacienţii cu STEMI cu boală aterosclerotică este un subiect supus periodic dezbaterilor în lumea cardiologiei cu scopul de a identifica atitudinea optimă.

Controverse în cardiologie privind revascularizarea în STEMIModul de revascularizare la pacienţii cu STEMI cu boală aterosclerotică este un subiect supus periodic dezbaterilor în lumea cardiologiei, cu scopul de a identifica atitudinea optimă și a scădea mortalitatea asociată acestei afecţiuni.

O analiză a zece studii, ce a inclus 7.030 de pacienţi cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) și leziuni multivasculare, a fost publicată în JAMA Cardiology.

Aceste rezultate vin în completarea datelor obţinute recent din studiul COMPLETE, care a indicat scăderea mortalităţii de cauză cardiovasculară și apariţiei unui nou infarct
miocardic în urma revascularizării complete.

Prin analiza comparativă a datelor s-a observat o reducere cu 31% a riscului de deces de cauză cardiovasculară, fără impact semnificativ pe mortalitatea de toate cauzele, prin revascularizarea completă la momentul acut, faţă de abordarea strict a leziunii cauzatoare de infarct.

De asemenea, s-a obţinut scăderea riscului de apariţie a unui nou infarct
miocardic. Aceste rezultate favorabile s-au menţinut indiferent de modul prin care au fost selectate leziunile care necesitau abordare terapeutică intervenţională (angiografic sau prin rezerva de flux coronarian).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe