Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Contractul individual de muncă încheiat la distanţă

de Drd. Rareș Voroneanu - iun. 23 2023
Contractul individual de muncă încheiat la distanţă

Actualul cadru juridic reglementează posibilitatea încheierii unui contract individual de muncă la distanţă, adică fără nevoia ca cele două părţi contractante să fie una lângă alta.

Primul aspect pe care trebuie să-l precizez este că, înainte ca un contract individual de muncă să fie încheiat, există o „procedură” ce trebuie respectată. Avem în vedere acea verificare cu rolul de a constata dacă aptitudinile profesionale pe care le deţine profesionistul din sectorul medical sunt compatibile cu nevoile pe care le are unitatea spitalicească. Nu este obligatoriu să existe un concurs, ci este suficient să fie organizat un simplu interviu.

Pe de altă parte, probele pe care le organizează angajatorul trebuie să scoată la iveală capacităţile pe care candidatul le deţine în raport cu viitorul post ce se dorește a fi ocupat. Mai mult, anumite informaţii care ar putea fi obţinute de la alte clinici ori dispensare la care a activat medicul înainte pot fi obţinute doar dacă acestea au ca obiect activităţile și durata angajării. În plus, ca o condiţie suplimentară, este necesar să existe un acord din partea persoanei vizate.

Atenţie la datele personale

Revenind la problematica posibilităţii de a organiza un concurs/examen/interviu la distanţă, vreau să precizez că legea nu interzice această posibilitate. Ba mai mult, nici măcar nu impune condiţii speciale pe care trebuie să le respecte angajatorul. Bineînţeles, ar putea fi ridicate o serie de probleme legate de modalitatea în care angajatorul respectă confidenţialitatea datelor personale ale angajatului. Facem referire la modalitatea în care CV-ul este transmis și la cea în care datele personale sunt prelucrate. În acest sens, de interes este respectarea Regulamentului General de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal, legislaţie analizată în alte articole din „Viaţa Medicală”. Așadar, chiar dacă nu au fost stipulate dispoziţii speciale în actualul cadru legislativ, va trebui să acordăm o atenţie sporită datelor personale pe care le cerem.

O altă chestiune care trebuie clarificată este situaţia în care CV-ul este păstrat pentru o eventuală analiză pentru un post ce ar putea fi vacant în viitor. Așadar, există această posibilitate oferită de lege, dar trebuie ca angajatorul să poată justifica un interes legitim. În caz contrar, există posibilitatea aplicării unei sancţiuni de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe