Newsflash
Știri

Conf. dr. Mihai Craiu: când poate copilul vindecat de COVID să facă din nou sport?

de Florentina Ionescu - feb. 8 2022
Conf. dr. Mihai Craiu: când poate copilul vindecat de COVID să facă din nou sport?

Pe pagina sa oficială, Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a explicat în ce condiții pot micuții trecuți prin boală să reînceapă să facă sport.

Specialistul de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu” a oferit câteva informații extrem de importante pentru părinții micuților care s-au vindecat de COVID-19. 

Dr. Mihai Craiu

În acest moment, când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 și când fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea sa (un exemplu oferit de medicul Mihai Craiu fiind faptul că părinții spun „de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc.”), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile. 

Vă recomandăm și: Simptomele bolii Kawasaki la copii, posibil asociate cu SARS-CoV-2 

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie cu supraspecializare în pneumologie pediatrică, oferă răspunsul la această întrebare extrem de actuală pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, „acum când 5% din spitalizările pentru infectie SARS-CoV-2 în UE și SUA sunt reprezentate de copii”, afirmă acesta.

Din cauza contagiozității foarte mari a varianei Omicron se infectează extrem de mulți copii în același timp, adaugă dr. Mihai Craiu, mai mulți și ca proporție față de adulți, comparativ cu 2020-2021, și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice. 

Delta nu este mai periculoasă pentru copii 

„Deci copilul se vindecă și iese din izolare... Când merge la sport? După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente. După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport”, recomandă conf. dr. Mihai Craiu.

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 la care trebuie să fie atenți părinții și profesorii sunt, potrivit medicului pediatru de la INSMC:

  1. Palpitații intense
  2. Dureri precordiale
  3. Amețeală la eforturi minime
  4. Leșin la sport
  5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

„Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală. Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare”, a conchis conf. dr. Mihai Craiu. 

Dr. Mihai Craiu, despre coronavirus: „Există boli mult mai grave la copil” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe