Newsflash
Industria farmaceutică

Compoziția în macronutrienți a alimentației sănătoase

de Dr. Laura Davidescu - iun. 14 2023
Compoziția în macronutrienți a alimentației sănătoase

Când vine vorba de alimentație sănătoasă, unul dintre termenii invocați de medici și nutriționiști este cel de macronutrienți. Ce sunt aceștia?

Macronutrienții denumesc generic proteinele, carbohidrații și grăsimile care compun alimentele. Acestora li se adaugă și cantități mai mici de fibre, minerale și vitamine, care alcătuiesc, împreună, dieta. 

În mod normal, necesarul de macronutrienți este asigurat din alimentație, dar la persoanele care nu se pot alimenta corect, este  nevoie de suplimentarea acestora cu produse speciale.

Pentru ca metabolismul să funcționeze optim, cele trei categorii de macronutrienți trebuie consumate în anumite procentaje. Conform ghidurilor de nutriție actuale, ponderea cea mai mare o au carbohidrații, care oferă între 45 și 65% din caloriile consumate zilnic într-o dietă echilibrată. La un consum energetic mediu, de 2.000 kcal, acest lucru se traduce în 225-325 g de carbohidrați sau glucide

Se recomandă ca proteinele să ocupe între 10 și 35% din consumul caloric, iar dacă e să raportăm aceste procente la necesarul în grame, consumul minim ar trebuie să fie de 0,8 g/kg greutate corporală, conform recomandărilor din ghidurile de nutriție.

Lipidele sau grăsimile acoperă între 20 și 35% din caloriile unei alimentații sănătoase, cu mențiunea că două treimi din cantitate se recomandă să provină din surse vegetale.

Pe lângă macronutrienți în cantitățile menționate, o alimentație sănătoasă trebuie să fie bogată în fibre, care trebuie consumate în cantitate medie de 26-38 g zilnic.

Aflați mai multe despre rolul macronutrienților și nutriția sănătoasă aici.

Articol realizat în parteneriat cu Fresenius-Kabi România.


Notă autor:

Referințe:
https://www.nal.usda.gov/sites/fnic.nal.usda.gov/files/uploads/macronutrients.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe