Newsflash
Știri

Colegiul Farmaciștilor din România cere intervenția autorităților

de Florentina Ionescu - iul. 21 2022
Colegiul Farmaciștilor din România cere intervenția autorităților

Colegiul Farmaciștilor din România solicită intervenția autorităților în găsirea unei soluții care să evite intrarea în faliment a unor farmacii pentru o situație în care sunt victime colaterale.

„Farmaciile primesc nota de plată a interpretării diferite a legislației de către autoritățile Statului”, se arată în comunicatul transmis astăzi de Colegiul Farmaciștilor din România (CFR). Astfel, CFR reamintește că solicită intervenția autorităților publice în găsirea unei soluții la nivel central, care să evite intrarea în faliment a unor farmacii pentru o situație în care sunt victime colaterale. 

retete electronice farmacii din Romania

Potrivit deciziei Curții de Conturi nr. 8/2016, care a reinterpretat legislația aplicabilă unitar și la nivelul întregii țări, casele județene de asigurări de sănătate sunt obligate să recupereze de la farmacii sume importante de bani, aferente diferențelor dintre prețul maximal decontat de acestea și prețul de achiziție care include și reducerile comerciale de la distribuitori.

Casele județene de asigurări de sănătate sunt nevoite sa demareze acțiuni de control la toate farmaciile cu care au avut contract în perioada 2015 – 2022 pentru calcularea și recuperarea așa-zisului prejudiciu, se arată în comunicatul de presă transmis de CFR redacției.

În fața acestei situații fără precedent, farmaciile sunt victime într-un conflict instituțional de interpretare a unei legislații înțelese și aplicate în același fel până acum de tot sistemul farmaceutic, inclusiv Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

CFR precizează că interpretarea și aplicarea Ordinului ministrului sănătății 75/2009 cu privire la prețuri și modul de decontare al acestora nu reprezentau ceva nou, derulându-se în același mod de peste 10 ani, timp în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate a mai făcut obiectul controlului Curții de Conturi de nenumărate ori.

„Considerăm că această precizare este importantă pentru clarificarea ideii că, în ceea ce privește farmaciile, nu se poate vorbi de faptul că, în mod deliberat și unilateral, acestea au comis vreo ilegalitate care să genereze un prejudiciu. Sistemul de calcul și de stabilire a valorii de decontare fusese impus de către Ministerul Sănătății în urma unor discuții și clarificări avute cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fusese prezentat în detaliu farmaciilor și prevăzut în contractele încheiate cu acestea și practicat la nivel național de foarte mulți ani, așa cum am subliniat anterior”, spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România.

Care sunt consecințele acestei situații fără precedent? Iată răspunsurile oferite de CFR:

- Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus pe site-ul instituției, în Transparență Decizională, un ordin de modificare a legislației aferente desfășurării controalelor, pentru a putea finaliza acțiunile de control ce urmează să aibă loc în vederea identificării și recuperării unor sume de bani în concordanță cu noua interpretare a Curții de Conturi;

- Se vor demara acțiuni de control la nivelul tuturor județelor, inclusiv la nivelul Municipiului București;

- Casele județene de asigurări de sănătate trebuie să asigure personal suficient pentru a organiza și desfășura aceste controale solicitate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate;

- Toate farmaciile aflate în contract cu sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie controlate;

- Multe luni de aici încolo farmaciile trebuie să disloce personal pentru identificarea în arhive și punerea la dispoziția corpului de control al caselor județene de asigurări de sănătate a situațiilor financiare aferente perioadei 2015 – 2022;

- Se vor dispune măsuri de recuperare a sumelor constatate ca fiind de plată de către farmacii, după finalizarea controalelor;

- Sunt de așteptat, în mod corect și legitim, mii de procese în instanță, la nivelul întregii țări, ca urmare a imputării de sume de bani farmaciilor, care s-au conformat legislației în vigoare și au respectat prevederile unor contracte pe care le aveau cu casele de asigurări de sănătate.

„Singura soluție viabilă pentru o problemă creată de o legislație interpretabilă este tot la nivel legislativ”, subliniază CFR.

Colegiul Farmaciștilor din România solicită autorităților decidente să intervină în clarificarea legislației pe această speță fără precedent.

„Se impun: identificarea de soluții la nivel central pentru situația creată din reinterpretarea modului de aplicare a legislației în vigoare din 2015 până în prezent, precum și ajustări legislative pentru modul în care se va proceda de aici înainte. Colegiul Farmaciștilor din România va întreprinde toate demersurile necesare pentru clarificarea cadrului legislativ aplicabil în această speță și identificarea de soluții pentru rezolvarea acestei situații neclare și neprevăzute pentru toate părțile implicate. Au fost demarate întâlniri cu autoritățile statului și vom continua să purtăm discuții la nivelul tuturor autorităților publice centrale pentru soluționarea cât mai rapidă a problemei”, au concluzionat reprezentanții CFR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe