Newsflash
Știri

Cod de bune practici pentru a combate dezinformarea cu privire la vaccinurile COVID

de Florentina Ionescu - ian. 28 2022
Cod de bune practici pentru a combate dezinformarea cu privire la vaccinurile COVID

Comisia Europeană a transmis recent informații cu privire la noile acțiuni întreprinse de platformele online la sfârșitul anului 2021.

Comisia Europeană (CE) a publicat ieri, 27 ianuarie, rapoartele redactate de platformele online Google, Facebook, Microsoft, TikTok și Twitter privind măsurile pe care le-au luat în noiembrie și decembrie 2021 împotriva dezinformării legate de coronavirusul SARS-CoV-2. 

Vă recomandăm să citiți și: Dezinformarea și SARS-CoV-2: Cod de bune practici semnat de marii giganți din online 

dezinformare comisia europeana rapoarte fake news platforme online
Photo by Jorge Franganillo on Unsplash

Astfel, CE a publicat ieri mai multe rapoarte de la Google, Facebook, Microsoft, TikTok și Twitter privind măsurile pe care aceste platforme online le-au luat în noiembrie și decembrie 2021 împotriva dezinformării legate de virusul SARS-CoV-2, în calitate de semnatari ai Codului de bune practici privind dezinformarea, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Eforturile semnatarilor de a sprijini campaniile de vaccinare în UE sunt esențiale, deoarece răspândirea Omicron aduce cu sine provocări semnificative. Dar încă este loc de mai bine. Următoarea serie va fi în martie și până atunci, semnatarii ar trebui să fi prezentat deja noul cod consolidat de la care mă aștept să rezolve deficiențele existente, inclusiv printr-o abordare riguroasă în toate limbile”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat că el are așteptări mari ca aceste platforme online să își intensifice activitatea și să adopte rapid un Cod solid de bune practici:

„Le mulțumesc platformelor pentru devotamentul de care dau dovadă în acest exercițiu de monitorizare periodică menit să combată dezinformarea cu privire la COVID. Întrucât ne îndreptăm către etapele finale ale adoptării Actului legislativ privind serviciile digitale, am așteptări mari ca acestea să își intensifice activitatea și să adopte rapid un Cod de bune practici solid, care să fie în conformitate cu noul nostru manual digital european.”

TikTok a raportat că numărul de materiale video cu etichetă legată de vaccinuri difuzate pe canalele sale din Europa s-a triplat de la 90.000 în octombrie la 266.000 în decembrie. 

Twitter cooperează cu două agenții de știri în lupta contra dezinformării 

Google și-a actualizat panourile de informare privind vaccinarea împotriva COVID-19 disponibile în toate cele 27 de țări și începe să includă informații referitoare la vaccinarea pediatrică.

Facebook a eliminat o rețea de dezinformare și hărțuire care viza profesioniști din domeniul medical, jurnaliști și funcționari aleși, gestionată de o mișcare conspiraționistă împotriva vaccinării. 

YouTube, împotriva dezinformării medicale 

Politicile actualizate ale Microsoft le-a permis autorităților publice să transmită anumite mesaje publicitare privind vaccinurile, ceea ce a generat aproximativ 733.000 de impresii în UE în perioada noiembrie – decembrie.

Twitter a raportat cu privire la versiunile actualizate ale etichetelor prin intermediul cărora mesajele înșelătoare legate de COVID și de vaccinuri devin mai ușor de depistat. Pentru mai multe detalii, rapoartele sunt disponibile aici.

Discuțiile privind consolidarea Codului de bune practici sunt în desfășurare. Noul cod, care se inspiră din orientările publicate în iunie, ar trebui prezentat până la sfârșitul lunii martie. 

Infografic: componentele dezinformării în pandemia de COVID-19 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe